Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Agar Agar Kering Sukatan Cawan

Resepi Agar Agar Kering Sukatan Cawan

Resepi Agar Agar Kering – Sejak kecil, saya selalu melihat kakak saya menyediakan Agar Agar Kering setiap hari raya. Agar agar ini selepas dicotong kecil akan dijemur di bawah panas matahari sehingga benar-benar kering dan timbul gula kering di permukaannya. Seperti biasa, saya agak kurang suka makan makanan kudapan kecuali jika makan secara beramai ramai. Begitu juga dengan bekalan yang dibawa.

Resepi Agar Agar Kering
Gambar Agar Agar Kering

Ramai kawan kawan datang ke bilik saya di B305 Kolej Ketiga untuk sama sama menghabiskannya. Antaranya Norma Salma yang suka makan Agar Agar Kering yang saya bawakan. Sehingga kini, saya belum pernah lagi membuatnya sendiri. Agar agar Kering hari ini disediakan oleh anak gadis saya. Saya hanya melihat lihat apa yang patut sahaja.

[irp]

Resepi Agar Agar Kering

Agar Agar Kering ini memang cantik sesuai sebagai penyerahan, sedap dimakan begitu saja dan yang paling penting boleh disimpan lama. Oleh kerana kakak saya tidak ingat resepi yang digunakan, saya terus mencari resepi dalam google dan akhirnya terjumpa di beberapa blog. Memang saya puashati dengan resepi ini kerana ia hanya rasa kemanisannya saja. Hmm suka suka suka sangat kerana berjaya menghasilkan sesuatu yang pernah dibuat ketika dulu. Jom kita layan resepi di bawah.

[irp]

Bahan bahan :

  • 60 gm agar-agar bertali
  • 1300 ml air
  • 150 gm gula batu – diketuk halus
  • 1200 gm gula pasir
  • Pewarna makanan (merah, oren, purple dan kuning)

Cara memasak :

  1. Basuh gelatin dan rendam seketika dengan lembut. Penapis dan buang air besar.
  2. Letakkan air di dalam periuk dan letakkan agar. Masak supaya gelatin dimusnahkan dan benar. Pastikan gelatin benar-benar hancur.
  3. Letakkan gula dan gula gula. Kacau. masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan kongsi dengan beberapa bahagian mengikut warna pilihan.
  4. Percuma dan biarkan dia potong baru keras menjadi bentuk pilihan anda. Anda boleh menggunakan rujukan untuk mendapatkan bentuk borang yang menarik.
  5. Keringkan di tempat yang panas supaya ia benar-benar kering dan manis. Bertolak balik dan sebagainya supaya dia akan kering.

Nota :

Anda boleh mengetuk kiub gula terlebih dahulu untuk dia menjadi kecil ketulan sehingga dia cepat memusnahkan sisipan baru di dalam periuk.

Leave a Comment