Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Agar-Agar Santan Gula Merah

Resepi Agar-Agar Santan Gula Merah

Resepi Agar-Agar Santan Gula Merah – Sempena majlis makan makan meraikan harijadi di pejabat yang saya telah menyediakan Agar untuk Santan Gula Melaka sebagai pencuci mulut. Sesungguhnya saya suka makan untuk menjadi seperti ini yang tidak menyakitkan hati. Lebih sejuk sejuk boleh dimakan.

Saya pernah menggunakannya untuk menggunakan kelapa parut yang diberi susu telur yang saya pelajari dari Nim, sepupu saya. Tetapi pada masa kini semuanya dipermudahkan. Gunakan untuk kotak kelapa, mudah dan cepat. Agar tidak perlu direbus panjang untuk menggunakan hanya serbuk agar. Sekiranya hari-hari tua mendapat rebus supaya tali itu dimusnahkan dan kemudian ditapis dan diserang sekali lagi di dapur.

Resepi Agar-Agar Santan Gula Merah
Gambar Agar-Agar Santan Gula Merah

Malam tadi saya hanya menunjuk untuk mengajar Juita dan Nana dalam menyediakan agar untuk Sugar Root Melaka. Alhamdulillah itu 2 lapisan yang cantik. Ia tidak terlalu manis. Malah kepada saya, cukup untuk merasakan manisnya. Hanya jangan puashati melihat warna yang tidak keperangan.

[irp]

Resepi Agar-Agar Santan Gula Merah

Sebenarnya kini agak sukar untuk mencari gula tulen tulen, kebanyakannya telah bercampur dengan gula. Itu kerana warna itu tidak cantik. Jom melihat resipi yang saya ambil dari blog Yatie Sinar Kehidupan. Resipi perkhidmatan Jom pertama ….

[irp]

Bahan bahan :

 • 10 gram serbuk agar-agar  
 • 1/2 liter air (2 cawan) – saya guna sukatan liter
 • 250 ml santan pekat (100 ml santan kotak dan air) 
 • 1 biji telur – masukkan dlm santan dan kocak dg garfu 
 • Secubit garam

Bahan bahan air gula :

 • 1/2 liter air (2 cawan)
 • 1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)
   
 • 1/4 cawan gula pasir 
 • 2 helai daun pandan – disimpul

Cara memasak :

 1. Masak gula melaka yang rumit, gula dengan 2 mangkuk air dan daun pandan. Masak supaya ia bisul semasa ditikam. Apabila siap, angkat, penapis dan buatkan jumlah air gula Melaka 2 mangkuk.
 2. Dalam periuk lain, masak 2 piring air bersama-sama dengan serbuk supaya ia mendidih. Kemudian masukkan 2 mangkuk air gula melaka lebih awal dan sentiasalah dalam kekacauan sehingga mendidih.
 3. Kurangkan haba dan campurkan santan dengan telur dan garam. Kekacauan dan tunggu sehingga menggelegak di atas api yang mudah.
 4. Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk sehingga kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
 5. Basuh kertas penaik atau apa jua rujukan kegemaran air. Kemudian tuang campuran gelatin santan dan biarkan ia mengeras. Boleh menyimpan di dalam peti untuk mendapatkan gelatin sejuk.

Tips :

 • Selepas meletakkan santan ke dalam periuk, biarkan campuran dicampur sedikit sebanyak dalam masa 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tetapi berhati-hatilah untuk tidak membuat kawanan dan banyak dari periuk. Kacau dalam 1 minit.
 • Kalau suka lapisan santan tu nipis, kurangkan kuantiti santan di dalam resepi. Kemudian ada lapisan nipis santan sedikit berbanding dengan bahagian bawah.

Leave a Comment