Resepi Begedil Ayam – Ia tidak munasabah untuk mengatakan bahawa Begedil ini adalah yang saya bersedia untuk menyediakan setakat ini. Saya menyediakan Begedil untuk disampaikan dengan Soto Ayam Nana. Banyak sebab saya katakan begitu. Pertama, kerana ia sangat lazat sehingga kita makan satu seperti seolah-olah makan poke sahaja. Kedua-duanya, ia diberikan dalam keadaan kanak-kanak yang sama berada di dapur. Jadi sangat meriah dan ceria.

Ketiga, kerana makan dalam keadaan perebutan merampas serta ditarik dari kawah. Apa-apa pun jika dimakan berebut, ia adalah nyenyak yang lazat. Nana bising menegur kami kerana makan kerana dia risau jika tidak cukup untuk berkhidmat. Sebenarnya hari ini, saya memberikan Begedil tanpa sebarang susulan.
[irp]
Saya bermain campak dan saya rasa sedikit. Jika sesuai, kemudian telur kuning diselesaikan. Ia merasai lebih daripada 1 kg kentang yang dikupas Nana kentang. Tetapi sebagai panduan, saya menyediakan resepi resepi dari entri sebelumnya jika ada yang ingin mencuba.
Saya sebenarnya peminat Begedil. Jika anda makan sup di mana-mana, hubby harus memberi saya ceria kerana saya tahu apa yang saya nikmati. Tetapi jika ia lazat, Begedil indah disediakan di rumah. Begedils dijual semata-mata sebagai bahan utama kerana mereka mahukan keuntungan.
Resepi Begedil Ayam
Cara penyediaan semacam ini agak berbeza dari yang biasa saya buat. Ini kerana jajaran daging digoreng tanpa minyak dan kedua-duanya memasukkan telur kuning ke dalam campuran. Oleh itu, ia lebih mudah dilekatkan dan senang dikepang dan dibentuk. Hmm penyediaan Begedil dan kemudahannya harus diukir dalam ingatan hingga bila kapan. Hahaha terbaik pernah Begedil giteww. Resepi mudah tetapi lazat ini.
[irp]
Bahan bahan :
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging/ayam kisar – goreng tanpa minyak
- 2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup – dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar – di potong dadu
- 2 biji telur ayam – asingkan kuning dan putih
- Garam secukup rasa
Cara memasak :
- Kupas kentang dan potong kapur sederhana. Basuh dan tokan. Goreng masak, angkat dan toskan. Lenyek / mashed jadi terasa semasa panas. Seret pertama.
- Termasuk semua bahan kecuali telur dalam satu jejak. Gaul rata dan merasa garam pertama. Selepas rasa secukupnya, letakkan telur kuning saja. Pilih tongkat kecil dan genggaman tangan. Bentuk bulat dan kemudian taburi sedikit. Jadikan ia habis.
- Dalam yang lain, telur putih jahat yang lucu. Dip masing-masing ketulan begedil dengan telur putih terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak yang benar-benar panas sekali warna emas. Minyak tidak memerlukan banyak, agak sedikit tenggelam separuh begedil sahaja. Nota: boleh juga jika anda ingin menggunakan telur (kuning telur putih dan telur) untuk mencelup.
- Untuk api mudah je. Teknik untuk tidak bergulung bergedil tidak berubah rupa sehingga dia benar-benar segar. Agak sedikit di bawah yang dahsyat baru terbalik. Fry sangat emas dan angkat. Insyallah begedil tidak patah, goreng paya. Apabila masak, angkat dan tuangkan kertas dapur. Bersedia untuk makan dengan soto atau makan seperti itu.