Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Chocolate Cake Sedap

Resepi Chocolate Cake Sedap

Resepi Chocolate Cake – Sebelum memasuki bab resepi, kami menyampaikan ilmu sains yang pertama yang saya ambil dari kuliah Ustaz Johari Mat Som mengenai berurusan dengan zahir dan batin. Sekiranya zahir sahaja, dia menjadi adat. Rumah balik ke masjid sahaja. Apa-apa perbuatan yang diterima oleh Tuhan tentu saja sah tetapi tidak setiap amalan sah yang diterima oleh Allah. Ia semua bergantung pada keikhlasan. Ikhlas adalah hasil prosesnya.

Resepi Chocolate Cake
Gambar Chocolate Cake

Adakah dia ikhlas? Melakukan sesuatu kepada Tuhan. Bagaimana ia mengatakan kepada Tuhan? Itu ikhlas dipanggil ibadah. Amal adalah sesuatu yang dilakukan untuk Tuhan dan tanpa sekutu dengan sesiapa pun. Jadikannya hanya untuk Tuhan. Sembahlah Tuhan seperti yang kamu lihat kepada-Nya. Tidak kelihatan dengan mata Zahir tetapi dengan mata hati.

[irp]

Resepi Chocolate Cake

Resepi Kek Chocolate yang sangat lembap dan sedap ini telah banyak kali kami sediakan. Berikut adalah resepi penjaga untuk kek coklat untuk kami sebagai sebuah keluarga. Ia agak lembap, cukup lembut, manis manis. Jom resepi jom perkhidmatan yang sangat lembap dan gurih ni.

[irp]

Bahan bahan : 

 • 2 cawan tepung gandum
 • 2 cawan gula halus
 • 3/4 cawan serbuk koko Hershey’s
 • 2 sudu kecil soda bikarbonat
 • 1 sudu kecil baking powder
 • 2 biji telur saiz A
 • 1 sudu kecil garam
 • 1 cawan buttermilk 
 • 1 cawan Mazola vege oil 
 • 1 1/2 sudu kecil vanilla extract
 • 1 cawan air mendidih – boleh letak 1 sudu kecil coffee/nescafe

Cara memasak :

 1. Panaskan oven pada 150C untuk perlahan-lahan membakar (baking slow). Ia juga boleh dibakar pada suhu 180C untuk membakar seperti biasa.
 2. Lenser hidangan baking 9×12 dengan mentega dan sow dengan sedikit tepung. Atau sapukan kuali dengan kertas lembu minyak. Saya menggunakan 10 x 10.
 3. Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mangkuk pencampur. Bermain pada kadar sederhana untuk kira-kira 1 minit. Kekalkan kelajuan, masukkan air mendidih sambil terus bermain. Naikkannya pada kadar yang sederhana dan terus berputar ke benar.
 4. Tuangkan ke dalam kuali. Dibakar selama 1 jam atau sebulan sehingga rokok masak. Jika kek cawan, dalam 22 – 23 minit dan pastikan anda menggunakan kertas cawan kek cawan.
 5. Cucuk kek dengan tongkat atau pisau. Jika pisau atau tongkat dikeluarkan bersih, makna kek telah dimasak. Sekiranya ada adunan adunan yang dilekatkan pada pisau atau tongkat, bungkus semula kek dengan tempoh tambahan 5 minit dan ujian lagi selepas itu supaya masak sepenuhnya. Jangan terbakar untuk mengelakkan kekeringan.
 6. Cheers kek sebelum dinikmati atau dihiasi.

Bahan Chocolate Ganache :

 • 12 oz cooking chocolate
 • 1 cawan whipping cream
 • 1 sudu besar esen vanilla

Cara memasak :

 1. Krim sebatan haba supaya ia hampir bisul. Angkat dan tuangkan ke dalam bekas yang mengandungi kue coklat yang telah dihiris ke dalam kapur. Biarkan ia dengan segera supaya ia cair.
 2. Kacau sehingga dia benar. Masukkan sedikit vanila esen dan kavau lagi. Boleh digunakan sebagai pembekuan pada sejuk yang menenangkan. Perhiasan mengikuti kesukaan masing-masing.

Leave a Comment