Resepi Chocolate Chips Muffin Sedap

Share Yuk!

Resepi Chocolate Chips Muffin – Saya teringat untuk muffin. Alaa bukan susah buat muffin ni. Janganlah pulak kata sakit sakit pun masih nak buat kuih. Buat muffin ni macam buat cekodok jer. Bancuh semua bahan dalam mangkuk, tuang dalam bekas dan bakar. Sementara muffin siap, saya pun bancuh 1 cawan milo dengan susu pekat.

Resepi Chocolate Chips Muffin
Gambar Chocolate Chips Muffin

Apetit kita memang pelik sikit agaknya kalau sakit. Dah lama tidak repot-repot, saya juga melihat hak, agak sedikit pekerja tidak muncul, apatah lagi sejenis Chah ke Kitchen di mana dia memasuki dapur untuk peratat milo. Gitu lah gamaknya. Rakan rakan blog pun sunyi jer hari ini. OK dah masak pun. Cantik naiknya. Gebu dan lembut teksturnya. Kesimpulannya, saya sukalah dengan muffin ni.

Resepi Chocolate Chips Muffin

Boleh cuba lagi resepi ini dan boleh tabur dengan badam ke atau masukkan fresh blueberries pun sedap. Lupa pulak, nak bubuh tadi. Walhalnya ada jer stock blueberries dalam peti. Kalau ada sesiapa nak menyediakan kuih yang cepat disiapkan, bolehlah guna resepi ini. Jadi sama samalah kita mengkaji lagi semua hal sementara kita masih diberi peluang. Jom kita tengok resepi dulu

Bahan bahan :

  • 125 gm tepung gandum – ayak dg baking powder
  • 7 gm baking powder
  • 75 gm minyak masak
  • 75 gm susu sega
  • 75 gm gula caster
  • 1 biji telur B
  • 1/2 sudu teh vanila
  • Sedikit chocolate chips – tabur

Cara memasak :

  1. Rasa sebat minyak, susu, gula, telur dan vanila.
  2. Masukkan tepung sedikit dan kacau dengan menggunakan spatula supaya tidak mempunyai gancu.
  3. Masukkan cawan kertas penuh 3/4. Tuang cip coklat di atas.
  4. Bakar pada 160C selama 30 minit atau lebih masak.


Share Yuk!

Leave a Comment