Resepi Ikan Bilis

Resepi Ikan Bilis –  resipi bubur nasi ikan padi. Berukuran kecil tetapi penuh dengan bahan seperti besi, kalsium dan omega 3. Sekumpulan hidup pendek pokok tumbuhan pendek tidak terdedah kepada bahaya logam seperti merkuri. Ikan kerdil sering digunakan sebagai bahan perisa dalam masakan, sup, bubur dan sayur-sayuran. Mereka enak apabila goreng goreng dan rangup dimakan seperti makan kopok.

Resepi Ikan Bilis
Gambar ikan bilis sabah

Resipi bili ayam goreng ayam untuk adik-beradik yang lebih muda. Dalam memperingati kali pertama hanya belajar untuk memasak, masak resipi ikan bilater kering tetapi kerana ia tidak berbau apa-apa. Jadi, berikan beberapa petua kepada pemula pemula. Untuk memasak resipi padi ikan ini, kita boleh pergi ke belakang. Mungkin minyak terlalu tinggi jika anda mahu, boleh menambah sedikit air jika Kuah seperti cecair dan juga boleh memasak pakaian jadi.

[irp]

Resepi Ikan Bilis

Bagi mereka yang menyebarkan cabai sos cili hanya biarkan dia membasuh sebentar. Untuk tidak suka pedas, masak masak sehingga tempoh yang lebih panjang, untuk bertukar menjadi warna gelap sedikit.Resipi ikan billa goreng mudah. Pastikan anda semua membeli lada cabai kering yang tidak kering india china.

Untuk menghilangkan cili india agak lebih lada tanam penanaman, walaupun saya goreng untuk segar, pedas masih lagi sial. Juga pastikan bawang dalam kandungan yang cukup, juga ok. Sekiranya kita kekurangan bawang merah, masaklah hari-hari kita tidak ada bau harum, maka rasa ada sos yang kurang hancur. Lain-lain minyak goreng yang pasti, jika minyaknya kurang, saus jenisnya adalah rasa sos yang lalu.

[irp]

Bahan-bahan resepi sambal ikan bilis kering+tahan lama :

 • 3 biji kentang
 • 1 mangkuk ikan bilis
 • 3 bawang merah, dihiris nipis
 • 2 ulas bawang putih, dihiris nipis
 • 1 sudu teh sos tiram
 • 3 sudu besar cili pes
 • 3 camca besar cili sos
 • gula secukup rasa
 • sedikit garam (untuk bercampur dengan kentang)

Kaedah menyediakan bola beras merah cili resipi :

 1. Kupas kentang dan kapur. Pastikan anda memotongnya sebaik mungkin. Campurkan kentang dengan kentang garam dan goreng dalam minyak panas.
 2. Letakkan sepotong dengan sekeping supaya tidak melekat. Goreng begitu tajam, Ambil dari haba dan longkang.
 3. Dalam minyak yang sama, ikan goreng ini akan kering.
 4. Panaskan 1/2 minyak goreng (tidak segar minyak goreng) dan gorengnya dengan bawang dan bawang putih sehingga harum.
 5. Masukkan lada cili dan masak sehingga pecah minyak.
 6. Masukkan sos cili, gula dan sau tiram, masak untuk seketika. Apabila minyak pecah dan sedikit kering, masukkan kepingan ikan dan kentang goreng.
 7. Chaotic to combine. Keluar dan biarkan sejuk.

Petua resipi sos cili :

 1. Gula segar perlu ditingkatkan supaya apabila sos sejuk, kering akan menjadi lebih segar. Tetapi jangan bau terlalu manis juga.

 

X CLOSE
Advertisements
X CLOSE
Advertisements

Leave a Comment