Resepi Kek Batik Arora Sedap

Share Yuk!

Resepi Kek Batik Arora – Sampai jer di rumah saya terus langsung ke dapur selepas terpandang Kek Batik Arora Mat Gebu yang sangat cantik warna warnanya. kebetulan semua bahan yang diperlukan ada kecuali perisa yang tak cukup 5 jenis. Nasib baik masa menyediakannya yang sangat singkat, sebab saya terpaksa bergegas untuk mandi dan solat kerana ingin mengikut hubby ke perjumpaan geng alumni di Kantin Sahur selepas maghrib. Dah masuk dalam oven, minta my daughter tengokkan seterusnya sehingga masak.

Resepi Kek Batik Arora
Gambar Kek Batik Arora

Dalam keadaan terkejar kejar macam tu, result pun boleh boleh jer lah. Coraknya pun main campak campak pula, tak lah secantik kek batik Che Mat Gebu yang memang teliti pembuatannya. Warnanya pun tak nampak ketara perbezaannya terutama antara kuning dan oren.

Resepi Kek Batik Arora

Jadi corak batiknya tak berapa cantik. Kalau kain batik yang dicanting seperti kek saya malam ni, rasanya harga dah jatuh murah lah. Kalau jual harga mahal, sure tak laku nyer. Apa nak buat kerana ini jer warna dan perisa yang ada di dalam simpanan. Jadi semuanya dibuat dengan cepat. Apa apa pun kek ini sedap dan moist. Jom layan resepi dulu….

Bahan bahan :

  • 250 gram mentega 
  • 100 gram gula kastor 
  • 3/4 cawan susu pekat manis 
  • 250 gram tepung gandum* 
  • 2 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak) 
  • 6 biji telur gred A 
  • 1 camca teh ovallate 

5 jenis perisa pilihan anda :

  • Pewarna oren = perisa oren 
  • Pewarna merah = perisa stoberi 
  • Pewarna kuning = perisa vanila 
  • Pewarna coklat = perisa coklat emulco 
  • Pewarna hijau = perisa pandan paste 

Cara memasak :

  1. Panaskan ketuhar pada 175C, kanta bundle berpusatkan ikatan dengan mentega dan taburkan dengan tepung gandum halus dan ketuk lebih banyak lagi. Atau untuk timah bulat berukuran 8 inci dengan mentega dan pad asas dengan kertas minyak. Lenser juga kertas. Snipe.
  2. Hidupkan mentega, ovallate dan gula halus menjadi putih. Tambah susu yang manis dan pasangkannya. Tambah telur satu persatu sambil bermain sehingga bunga. Jarak untuk setiap benih adalah satu minit.
  3. Pastikan kelajuan, masukkan tepung secara beransur-ansur dan putarkan rata. Atau anda boleh slip dengan spatula sebelum menambah tepung sedikit demi sedikit. slang ke rata.
  4. Bahagikan kepada 5 bahagian sama dan untuk setiap bahagian dengan perisa yang anda nikmati dan warna yang anda suka. Isi di dalam loyang dengan cara meletak secara bertompok tompok sebanyak 2 sb setiap tompok sehingga habis.
  5. Bakar dalam ketuhar selama 45 minit atau sehingga dimasak. Ambil jepit dan bawa keluar dari timah. Biarkan sejuk sepenuhnya di rangkaian. Saring serbuk debu atau gula pelindung sebagai perhiasan (jika suka). Hidangkan ..


Share Yuk!

Leave a Comment