Resepi Kek Gula Hangus Bakar

Resepi Kek Gula Hangus – Sebenarnya sos gula arang yang biasa dipanggil kuih kek cake kek adalah antara kek pertama yang saya masak ketika saya mula belajar membuat kek. Tempoh saya berada di tempat keenam. Saya digunakan untuk menyimpan wang saya sendiri untuk membeli bahan untuk membuat kek dan membakarnya juga menggunakan sekam kelapa yang dibakar di atas tudung. Inilah kegemaran saya.

Resepi Kek Gula Hangus
Gambar Kek Gula Hangus

Saya masih menyimpan resepi dalam buku masakan saya sejak kecil. Tetapi untuk membuat kek hari ini, saya melawat resep jenguk retak kekistuk gula yang terdapat di internet. Tiada siapa yang membuat perubahan pada masa lalu, saya menggunakan resipi yang terkandung dalam majalah tetapi sekarang resipi dikongsi oleh kita semua.

[irp]

Seperti yang saya ingat, sejak berkahwin, saya tidak pernah membuat kek ini kerana di KL, banyak menjual, jika hanya makan dua, beli lagi keuntungan. Tetapi kerana saya ingin menyediakan mihih kuih untuk hidangan semasa cuti Deepavali, ter laja la untuk membuatnya. Menghidupkan resepi internet, masa yang saya buat dahulu, tidak ada apa-apa tetapi semua tetapi sekarang saya melihat ada beberapa jam. Jadi, saya cuba menanyakan raket itu untuk melihat sendiri kelainan.

Resepi Kek Gula Hangus

Saya amat berpuas hati dengan kek yang dihasilkan, sangat berbulu, rasa manis dan sangat lazat. Cuba Dia akan menjadikan kuasa ini untuk disampaikan kepada keluarga yang paling disayangi, pasti mereka menyukainya. Jom kami berkhidmat resepi.

[irp]

Bahan bahan :

 • 125 gm butter
 • 5 biji telur 
 • 1/4 cawan susu pekat manis
 • 1 cawan tepung gandum
 • 1 cawan air
 • 1 1/4 cawan gula
 • 2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara memasak :

 1. Keluarkan mentega dan biarkan ia sejuk. Gula goreng sehingga dihancurkan dan masukkan 1 cawan air. Chaos sehingga sebair dan cecair. Biarkan ia sejuk.
 2. Telur bercampur dengan cecair (jangan terkena) dan masukkan susu. Chaos menjadi kenyataan.
 3. Masukkan mentega cair, tepung gandum (ditapis dengan soda bikarbonat) dan gula perang ke dalam telur. Kacau sehingga benar dan tapiskan.
 4. Tuangkan ke dalam hidangan penaik (7 “x 7”) yang sibuk dan dibumikan dengan kertas penaik. Peram selama 3 – 4 jam (lebih lama lagi elegan untuk menghasilkan lebih banyak lubang)
 5. Dibakar dalam ketuhar yang dipanaskan 170 – 180C selama 40 – 45 minit atau lebih masak.

Leave a Comment