Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kek Kukus Buah Buahan Sukatan Cawan

Resepi Kek Kukus Buah Buahan Sukatan Cawan

Resepi Kek Kukus Buah Buahan -Assalamu’alaikum dan hasrat terbaik untuk kita semua. Alhamdulillah masih diberi kesihatan supaya kita dapat membhasa resep kek mudah. Walau bagaimanapun, kali ini kita akan membincangkan resipi buah-buahan stim buah pucuk. Buah kukus ini adalah orang yang sangat popular di Malaysia. Resipi buah kukus ini sangat lazat dan lembut.

Resepi Kek Kukus Buah Buahan
Gambar Kek Kukus Buah Buahan

Resepi Kek Kukus Buah Buahan

Resepi kek buah-buahan mudah dan tidak memerlukan terlalu banyak ramuan – jadi ramuan buah ini sangat sederhana. Resipi kukus lembab ini pastinya akan berfungsi jika anda mengikuti resipi yang kami berkhidmat di bawah. Segera lihat resipi kek kek buah – buah buah kelapa di bawah.

[irp]

Bahan bahan:

 • 500 gram mixed fruit
 • Loyang saiz: 10″-12”
 • 2 sudu kecil esen ros
 • 2 sudu kecil esen ros
 • 6 biji telur gred A – guna 7 gred sederhana
 • 2 sudu kecil esen vanilla

Bahan ayak:

 • 1 sudu kecil serbuk buah pala – opsyenal
 • 2 sudu kecil soda bikarbonat
 • 1/2 sudu kecil cream of tartar
 • 600 gm tepung gandum

Gula hangus:

 • 4 cawan gula pasir/800 gm – guna 700 gram
 • 1/2 cawan air sejuk
 • 500 gm butter

Cara memasak :

 1. Gula panas dalam kawah menggunakan api kecil supaya gula cair dan perang berwarna. Tuangkan air dengan berhati-hati dan huru-hara segera sebelum ia dimasukkan mentega. Pastikan memasak supaya ia cair.
 2. Masukkan juga buah-buahan campuran dan masak untuk mendidih dan tutup api. Ketepikan dan sejuk begitu sedikit suam-suam kuku.
 3. Letakkan juga bahan-bahan ke dalam gula-gula gula hangus adalah secara beransur-ansur dan kacau dengan sudu kayu sehingga dicampur.
 4. Dalam surih lain, tekan atau campurkan telur sebentar. Kemudian tuangkan ke dalam campuran dan huru-hara begitu benar. Masukkan esen vanila dan esen naik. Hancur sekali lagi tetapi jangan hancurkan rasa takut terhadap buah mendapun.
 5. Tuangkan campuran ke dalam dulang ukuran 10 “atau 12” yang mempunyai dail kertas dan dilabel dengan mentega. Boleh menutupi kuali dengan dilabel aluminium foil dengan mentega supaya tidak melekat apabila kek sampai tinggi. Nota: Saya menggunakan 4 aluminium 7 “x3” dan masa pengukus adalah 1 1/2 – 2 jam sahaja. Untuk masa depan, gunakan bekas lagi apabila ia naik. Sekali lagi pulak, pengukus saya tidak cukup tinggi.
 6. Panaskan pengukus sehingga air akan mendidih dan stim sekurang-kurangnya 4 hingga 6 jam. Lebih lama dikukus lagi lembap dan tahan lama. Selain aluminium foil, boleh juga balut penutup pengukus dengan tuala supaya wap air tidak menitis ke atas kek yang sedang dikukus.
 7. Wap dengan api sederhana pada 3 jam pertama dan selepas itu api yang dikurangkan. Sekiranya anda menambah air, pastikan disertakan dengan air panas.
 8. Apabila masak sudah masak, buangkan pengukus dan biarkan sejuk di dalam pengukus untuk mengelakkan gusi. Apabila sejuk, boleh dikeluarkan dari hidangan pembakar.
 9. Peredam selepas 2 hari, jadi berpakaian dengan plastik dan dibiarkan di atas meja selama 2-3 hari, hanya dipotong dengan pisau kering dan tajam.

Leave a Comment