Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kek Kukus Mudah

Resepi Kek Kukus Mudah

Resepi Kek Kukus – Jenis spons yang paling popular dikukus kekukus. Kek ini mempunyai tekstur lembut dan juga mempunyai rasa yang baik. Jadi tidak hairanlah jika ramai orang mencari resipi bagaimana membuat kekes kental. Jika anda adalah salah seorang daripada mereka yang mencari resipi ini, anda mungkin dapati dalam artikel ini.

Resepi Kek Kukus
Gambar Kek Kukus

Resepi Kek Kukus

Resipi beras kukus ini dibuat dengan cara yang kukus, dengan pelbagai warna dan bentuk, dari satu pan hingga saiz cawan, biasanya kita temukan di pasaran tradisional dalam bentuk cawan kecil dan pelbagai warna, merasakan bahawa lembut dan manis sangat disukai oleh pelbagai kalangan. nah, bilan anda ingin tahu cara membuatnya, inilah cara membuat resipi keku steam ini.

[irp]

Bahan-bahan :

 • 250 gram tepung serba guna
 • 3 butir telur
 • 150 gram gula pasir
 • 200 ml susu cair (boleh pakai INDOMILK)
 • 1 sudu teh pes coklat
 • 15 gram emulsifier (boleh pakai ovalet atau Starkis)
 • 1 sudu teh vanila ekstrak, atau

Cara memasak :

 1. Sediakan acuan span kukus yang dibentuk seperti rujukan muffin. Biasanya diperbuat daripada aluminium dan mempunyai banyak lubang.
 2. Berikan 1 atau 2 keping kertas cawan dalam setiap cetakan. Pastikan saiz kertas cawan mempunyai ketinggian yang sama dengan cetakan.
 3. Isi air ke dalam dandang secukupnya, yang penting untuk tidak menyentuh bahagian penapis sagian.
  Seterusnya, tambahkan tepung, telur, susu cair, gula pasir, ekstrak vanila / serbuk vanila dan pengemulsi ke dalam cawan berkapasiti besar.
 4. Kemudian kacau sehingga benar sebati menggunakan pengadun. Pastikan huru-hara sehingga timbunan menjadi tebal, berbulu dan putih.
 5. Seterusnya, ambil separuh campuran itu, kemudian letakkannya dalam mangkuk lain.
 6. Beri lada coklat atau pewarna makanan dalam satu pesanan untuk membuat kek lebih berwarna dan tidak jelas. Kemudian kacau dengan baik.
 7. Sertakan buaian berwarna putih dan kelabu dalam rujukan.
 8. Letakkan semua acuan yang dimasukkan ke dalam dandang terlebih dahulu yang telah direbus sebelum ini.
 9. Jangan lupa untuk menutupi penutup pengukus dengan kain, supaya air dari wap panas tidak menetes di longgokan.
 10. Kemudian stim ke dalam ketuhar yang dipanaskan menggunakan api besar selama 15 minit.
 11. Angkat span dari dahan.

 

Leave a Comment