Resepi Kek Marble Trio Gebu

Resepi Kek Marble Trio – Hari ini saya berada dalam keadaan tergesa gesa. Saya terus mula mengadun bahan bahan untuk membuat Kek Marble Trio. Selesai masukkan kek ke dalam oven untuk dibakar, saya telah siap siap untuk menyediakan keluarga makan malam. Selesai makan malam, saya berlatih lagi untuk mandi dan menunaikan solat.

Resepi Kek Marble Trio
Gambar Kek Marble Trio

Aduhai … inilah kalau ada seorang wanita yang menunjukkan. Selesai solat, ingatkan anak saya menunggu kek dalam oven yang sedang dibakar. Rupa rupanya kek saya telah ditinggalkan dan akibatnya ia dah overbaked kerana saya sembilap menggunakan loyang yang bersaiz besar dari biasa. Dengan loyang yang besar, kek menjadi lebih nipis, jadi waktu pembakaran seharusnya dipendekkan.

[irp]

Tetapi itu, pelajaran yang harus saya pelajari adalah melakukan beberapa kerja di dalam suatu masa adalah perkara yang boleh dilakukan, tapi pasti ada yang tidak dapat dilakukan dengan sempurna. Lebih-lebih lagi dalam keadaan badan dan minda yang terenaskan. Tapi sebab dah rencana nak membawa kek ke pejabat esok, itu yang projek teruskan juga. Hmmm harap saya tidak lagi melakukan perkara yang sama dengan rasa tidak puashati apabila penghasilannya tidak seperti yang diharapkan.

Resepi Kek Marble Trio

Apa apa pun kek saya masih OK, masih sedap hanya kerana tidak bersabar, bahagian bawah kek telah dilekat berliang. Begitu membingungkan lah penampilan kek saya hari ini. Itu yang geram dan tak berpuashati. Bukan hanya resepi tapi kot nak melihat corak kek Marble Trio yang saya buat sebelum ini. Tengok dah banyak kali saya menyediakan kek ini tanpa jemu jemu. Jom layan resepi dulu.

[irp]

Bahan bahan (Acuan 8 x 8 x 3 inci) :

 • 300 gm mentega, pada suhu bilik (or unsalted butter)
 • 280 gm tepung halus (tepung gandum pun ok)*
 • 1 sudu kecil serbuk penaik*
 • 1 sudu besar susu tepung* (*disatukan dan diayak)
 • 5 biji telur Gred A
 • 250 gm gula kastor (boleh kurangkan)
 • 1 sudu besar Ovallate
 • 30 gm Gliserin
 • 20 ml air
 • 1/2 sudu kecil esen vanilla
 • 1/2 sudu kecil strawberi emulco
 • 1 sudu kecil pandan emulco

Cara memasak :

 1. Lenser timah berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, asas alas timah Lenser tin ukuran 8 x 8 x 3 inci dengan butter, bahan asas timah dengan kertas minyak, kertas lenser dengan sedikit butter. Ketepikan.
 2. Putar mentega hingga pucat, pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
 3. Dalam mangkuk yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar sehingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi sehingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu
 4. Perlahankan sedikit kelajuan dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit sehingga habis, putarkan rata dan masukkan air bancuhan + glycerin, rata rata.
 5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + pandan emulco, 1 bahagian + emulco strawberi dan 1 bahagian + esen vanila (yang ini biar biasa). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkanlah pula dengan hujung pisau atau chopstik, dan pastikan pula ujung pisau / chopstik sudah sampai ke dasar adunan itu.
 6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung kepada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disampaikan.

Nota :

 1. Kalau tak ada glikterin, boleh gantikan dengan 50 ml susu susu atau krim pembungkus.
 2. Kek ini agak kecil daripada kek biasa kerana menyediakannya, saya perlu menyediakan 2 mangkuk pengadun dengan 2 cambuk kawat. Kalau dulu, saya terpaksa membasuh dan mengelap kering terlebih dahulu mangkuk sebelum memutar telur yang pada saya lagi leceh. Itu yang saya beli lagi 1 set.
 3. Proses saya marmar kan juga agak meremehkan kerana perlu menyediakan bekas bekas kecil dan membasuhnya pula. Pendek kata lebih banyak kerja dari membuat kek biasa lah. Jika kita tidak dalam keadaan tergesa gesa, tentu saja ia tidak menjadi masalah.
 4. Semuanya berbaloi apabila kek ini siap untuk dinikmati. Saya memang menggemari kek ini yang gebu, lembut dan lembab.
  dengan minyak kertas, kertas lenser dengan sedikit butter. Ketepikan.
 5. Putar mentega hingga pucat, pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
 6. Dalam mangkuk yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar sehingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi sehingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu
 7. Perlahankan sedikit kelajuan dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit sehingga habis, putarkan rata dan masukkan air bancuhan + glycerin, rata rata.
 8. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + pandan emulco, 1 bahagian + emulco strawberi dan 1 bahagian + esen vanila (yang ini biar biasa). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Keluarkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau / chopstik sampai ke dasar adunan.
 9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung kepada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disampaikan.
  Nota:
  Kalau tak ada glikterin, boleh gantikan dengan 50 ml susu susu atau krim pembungkus.
 10. Kek ini agak kecil daripada kek biasa kerana menyediakannya, saya perlu menyediakan 2 mangkuk pengadun dengan 2 cambuk kawat. Kalau dulu, saya terpaksa membasuh dan mengelap kering terlebih dahulu mangkuk sebelum memutar telur yang pada saya lagi leceh. Itu yang saya beli lagi 1 set.
 11. Proses saya marmar kan juga agak meremehkan kerana perlu menyediakan bekas bekas kecil dan membasuhnya pula. Pendek kata lebih banyak kerja dari membuat kek biasa lah. Jika kita tidak dalam keadaan tergesa gesa, tentu saja ia tidak menjadi masalah.
 12. Semuanya berbaloi apabila kek ini siap untuk dinikmati. Saya memang menggemari kek ini yang gebu, lembut dan lembab.

Leave a Comment