Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kek Oren Sukatan Cawan

Resepi Kek Oren Sukatan Cawan

Resepi Kek Oren – Saya sangat suka makan kek kek gaya biasa ala kek kampung. Ketika Faaizah, jemaah Ad Dhuha memberi saya jejak selepas solat terbaik, saya membawa pulang dan makan. Semasa makan, jantung berbisik jahat nyer kek kek, terutamanya apabila digigit oleh kulit kasar kulit kasar parut. Sekiranya makanan yang baik, saya ingin makan banyak kali.

Resepi Kek Oren
Gambar Kek Oren

Jadi walaupun saya boleh menghabiskan 5 ketul kek, saya selamatkan lagi 2 untuk makan hari berikutnya. Bagaimanapun, ketika saya dilahirkan, saya tidak melihat bekas kek kek. Apabila ditanya maka tahu siapa Hubby dan Juita yang memakannya. Biasanya mereka tidak suka makan kek.

[irp]

Sejak itu, saya selalu diingatkan tentang orang yang hebat yang bebas daripada semua. Saya meminta Faaizah untuk memberinya resepi. Alhamdulillah bahagia tak dapat diukur apabila resepi di tangan. Banyak resepi jeruk di internet tetapi saya suka resepi yang saya rasa rasa mementingkan diri sendiri.

Sekali lagi pulak, bahan yang diperlukan sangat mudah dan peruntukannya juga sangat ringkas. Sangat cepat kerana saya mula memberikannya sebaik-baiknya ketika saya pulang dan bersedia untuk membakar sebelum saya keluar untuk berpuasa di surau. Untuk hari ini, saya menggunakan dua langkah dan dibakar dengan kuali 8×8.

[irp]

Resepi Kek Oren

“Sebenarnya saya memberikan kekod ini 2 kali, iaitu 2 hari berturut-turut kerana belum berpuas hati untuk menikmati kek lazat ini. Jom layan resepi yang sangat mudah dan lazat. Kelembapan kelembapan dan lembab adalah kek kekebul hati sekarang dan selama-lamanya. Juga suka, boleh dibuat pemutar ais krim.

[irp]

Bahan bahan :

 • 150 gram mentega
 • 120 gram gula kaster – guna 115 grm shj
 • 160 gram tepung gandum – ayak
 • 1 sudu kecil baking powder – ayak
 • 3 biji telur
 • 2 sudu besar jus Sunquick – guna jus oren
 • Sedikit parutan kulit oren – opsyenal

Cara memasak :

 1. Hidupkan mentega dan gula agar ia mekar. Letakkan telur satu demi satu. Masukkan tepung yang diayak dengan serbuk penaik secara beransur-ansur seli dengan jus oren. Akhir sekali masukkan kulit jeruk parut. Rasa huru-hara adalah benar.
 2. Tuangkan ke dalam pan baking pan 7 “x7” yang mempunyai pelana mentega / pelapis dengan kertas pembakar atau rujukan kertas cawan penuh 3/4. Saya membakar 2 batang menggunakan hidangan pembakar 8 “x8” kerana ia suka yang lebih tebal.
 3. Dibakar pada rujukan prapesan pada suhu 170C selama 25 hingga 30 minit atau lebih masak. Hiaskan dengan krim menyemai oren atau pilihan. Bagi saya kali ini, saya membakar selama 1 jam.

Bahan Buttercream Oren :

 • 6 sudu besar butter – lembutkan
 • 1 3/4 cawan gula icing- ayak
 • 1-2 sudu besar jus oren
 • 1/2 sudu kecil extract vanilla
 • 1/2 sudu kecil extract oren
 • 2 sudu kecil Parutan kulit oren

Cara memasak :

 1. Putar mentega supaya ia mekar. Perlahan-lahan masukkan gula dan letakkan cahaya dan bunga. Letakkan 1-2 campuran besar jus oren, vanila, ekstrak oren dan kulit lemon parut.
 2. Sekiranya lembut, serahkannya dengan segera untuk sampai ke tahap yang kami perlukan dan bersedia untuk digunakan.

Leave a Comment