Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kek Pelangi Kukus

Resepi Kek Pelangi Kukus

Resepi Kek Pelangi – Terdapat banyak variasi resipi spong yang kita tahu dan beredar di tengah-tengah kita. Bermula dari resipi kayu bakar atau dikukus dengan mudah boleh didapati di sekeliling kita. Buat seorang penulis, resipi pelangi adalah kegemaran penulis.

Resepi Kek Pelangi
Gambar Kek Pelangi

Walaupun sebenarnya kita juga boleh membuat resipi pelangi, tetapi saya fikir secara peribadi tidak merasakan baik dan kurang enak. Mahu pemberian stim, stim mekar, gulung atau resipi lain tetap lazat untuk dimakan. Kali ini saya akan mengajak teman teman untuk membuat resipi kek pelangi atau ada juga yang menyebutnya rainbow cake yang warnanya sangat cantik dan teksturnya yang lembut begitu kita gigit.

[irp]

Seperti juga variasi resipi kek kukus yang lain, cara membuat kek pelangi warna warni ini sangat mudah. Bahan-bahan untuk membuat Resipi kek Pelangi boleh dikatakan sangat kecil dan mudah. Malah untuk gadis remaja atau kawan-kawan yang bukan hobi untuk membuat kek boleh membuat resipi dengan kemeja bento yang berwarna-warni ini.

Di samping itu agak manis, tekstur kek pelangi ini juga agak lembut sehingga disukai oleh banyak orang. untuk sebahagian orang, membuat masakan makanan mengikuti Resipi kek pelangi yang mempunyai tekstur lembut mungkin agak susah dan sering kali gagal. Sesungguhnya, untuk membuat satu ini mudah dibaca menjadi sukar. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, komposisi bahan yang digunakan mestilah tepat.

[irp]

Resepi Kek Pelangi

Pada masa mengukus resepi kek pelangi ini tudung juga harus dialasi dengan kain di bahagian atasnya supaya titisan wap air tidak jatuh lagi ke loyangnya. Di samping itu, apabila mengaduk adonanannya harus dicampurkan dengan rata sehingga tidak ada gumpalan benjolan yang membuat tekstur kuihnya nanti tidak lembut. Untuk butiran lanjut, sila lihat ramuan dan bagaimana membuat resipi di bawah bola.

[irp]

Bahan – bahan :

 1. Seperti resipi resipi lain, kali ini kita memerlukan tepung gandum protein rendah sebanyak 50 gram. Pilih tepung yang berkualiti dan tidak musty.
 2. Terikan dan ayakan tepung terlebih dahulu sebelum digunakan untuk mengelakkan kotoran atau rumpun yang membuat keputusan akan menjadi buruk kemudian.
 3. Telur ayam masih saiz medium segar lebih besar atau lebih kurang 4 mata sahaja. Stik tebal yang baik ialah kira-kira 150 ml.
 4. Kami mengesyorkan penggunaan santan dari jus kelapa menjadi lebih legit, jika tidak ada juga yang boleh menggunakan santan serta-merta jenama masing-masing.
 5. Kek emulsifer yang baik adalah kira-kira sebanyak satu pisau kecil. Tidak terlalu banyak rasa
  tidak berubah.
 6. Gula putih untuk memberikan rasa manis kira-kira 150 gram – hanya 160 gram. Boleh dinaikkan atau dikurangkan mengikut rasa individu.
 7. Pewarna makanan yang baik yang bertahan untuk setiap warna adalah kira-kira sebanyak satu bilah kecil atau bilah teh sahaja. Untuk pilihan warna, bilangan warna dan jenama mengikut selera masing-masing.
 8. Serbuk vanila atau esens jika suka (tidak wajib, boleh dikeluarkan bergantung pada rasa).
 9. Kertas roti untuk penapaian sangat mudah apabila dikeluarkan dari loyangnya.

Cara Membuat Kek Cheesy Cake Steamed Rainbow Rainbow :

 1.  Langkah pertama ialah membuat dohnya. Ambil satu bekas saiz sederhana dan tambah gula, emulsi kek dan 4 ayam telur.
 2. Tekan bahan ketiga dengan mixer berkelajuan tinggi supaya ia benar-benar dicampur dengan sempurna, putih dan lembut.
 3. Mengecilkan pengadun supaya kelajuan yang paling rendah dan masukkan sedikit gandum protein rendah sebentar sambil terus huru-hara dan huru-hara menggunakan pengadun berkelajuan rendah sehingga dicampur dengan sempurna.
 4. Masukkan kelapa tebal sedikit demi sedikit sementara masih terganggu menggunakan pengadun kelajuan rendah supaya ia benar dengan susunan yang lain. Pastikan komposisi itu benar dan tidak ada tumpukan yang menggumpal dan kemudian matikan pengadun.
 5. Sediakan kuali untuk mengukus dan panaskannya sehingga air mendidih.
 6. Ambil dua yang lebih kecil (atau lebih, bergantung kepada berapa banyak warna yang akan digunakan).
 7. Bahagikan noda Bolu Bolu ke tiga bahagian yang sama.
 8. Muatkan pewarna makanan yang telah disediakan terlebih dahulu dan tuangkannya ke dalam setiap kacau.
 9. Kacau setiap kacau di spatula sehingga ia benar-benar rata dan sempurna.
 10. Ambil lembaran penaik untuk digunakan dan letakkan pad roti di atas katil dan tersebar dengan sedikit marjerin supaya saya tidak melekat ketika ia matang dan akan dilantik kemudian.
 11. Letakkan pesanan pertama ke dalam lembaran penaik untuk lapisan asas dan stim selama kira-kira 15 minit.
 12. Jangan lupa untuk menutup penutup pengukus dengan kain tuala supaya air tidak jatuh ke dalam petak.
 13. Selepas 15 minit, angkat dan tuangkan warna kedua dan kemudian stim semula. Ulang sehingga ketiga.
 14. Setelah semua memasak memasuki kuali penaik, masak dan uap bola sekali lagi sehingga benar-benar dimasak dan tanak (kira-kira 25 minit).

Leave a Comment