Resepi Kek Sarang Semut Kukus

Resepi Kek Sarang Semut – Berdasarkan warna, ini mungkin tidak begitu menarik, Warna hitam mesti membuat ramai orang menganggap bahawa karamel karamel ini hangus. Tetapi jika anda telah merasainya, ia pasti sesak karamel rasa rasanya enak lezat dan legit lazat. Tekstur juga agak lembut dengan lubang berongga di tengah-tengah untuk melihat dia suka kasut supaya dia dapat dinikmati oleh semua peringkat umur.

Resepi Kek Sarang Semut
Gambar Kek Sarang Semut

Terdapat beberapa rekal karamel yang kita tahu, seperti span karamel dikukus, caramelized karamelized NCC dan bulu. Kali ini kami akan memberikan kepada anda bagaimana untuk membuat lazat kek karamel bakar mudah.Terdapat beberapa jenis variasi resipi kek span yang kita tahu, seperti pita resipi span, kek pandan, resipi span kukus, resipi kek pandan, kek keju, kek pisang dan lain – lain.

[irp]

Tetapi peluang untuk saya sendiri, resipi sarang semut karamel adalah salah satu yang paling kecil masa kanak-kanak. Dia rasa manis dan lazat dan tentu saja teksturnya cukup lembut sehingga ia dapat membuat orang yang tidak pernah berusaha ketagihan.

Biasanya keluarga saya yang digunakan untuk membuat kek span dibakar sekali lagi dalam kuali beberapa, supaya ia dapat diagihkan kepada ahli keluarga dan jiran lain berhampiran rumah dan kebanyakan mereka memuji rasa istimewa keluarga buatan kami.

Kawan-kawan yang tidak suka memasak, bagaimana membuat kek span karamel dibakar agak mudah, jadi tidak perlu bimbang tentang itu maka bukan kek atau bantat. Sebenarnya ada beberapa langkah untuk memilih ramuan dan tip yang benar-benar perlu dipertimbangkan agar keputusan ini dapat berjaya dengan resipi karamel-kekacang dengan kemuliaan.

[irp]

Resepi Kek Sarang Semut

Penggunaan tepung benar-benar licin dan tepung boleh digunakan dalam penapis atau penapis untuk menjadi sangat licin. Di samping itu, penggunaan gula putih, bukan tebu kuning kerana aroma yang kuat dan terasa kemudian. Sebagai tambahan kepada baking pan atau pemotong cookie yang digunakan untuk sepenuhnya bersih dan dilapisi dengan marjerin dan ditaburi dengan tepung terlebih dahulu supaya tidak bergerak. 

[irp]

Bahan-bahan Resepi Kek Sarang Ants :

 • Seperti membuat resipi beruap, resipi kali ini juga menggunakan tepung yang mempunyai tahap protein yang sederhana atau kurang
 • sebanyak 200 gram. Jangan lupa tepung ayam terlebih dahulu supaya ia benar-benar lancar.
 • Gula pasir putih berkualiti tinggi kira-kira 500 gram untuk membuat karamel.
 • Bersihkan air panas untuk membuat rasa karamel (kurang lebih kurang 500 ml).
 • Telur ayam saiz besar sebanyak 8 buah.
 • Jagung yang sangat baik adalah kira-kira 100 gram.
 • Soda kuih yang berkualiti adalah kira-kira sebanyak satu pisau teh sahaja.
 • Marjerin berkualiti kira-kira sebanyak 130 gram sahaja. Kelihatan dan marjerin huru-hara dengan pisau untuk mentega lembut dan tidak keras.
 • Serbuk penaik adalah kira-kira sebanyak satu pisau bilah kecil atau teh.
 • SKM (susu pekat manis) berkisar kira-kira 200 gram sahaja.
 • Garam dapur mempunyai lebih kurang sepotong pisau kecil. Boleh ditambah atau dikurangkan kepada citarasa anda.

Cara memasak : 

 1. Langkah pertama ialah membuat karamel yang akan dicampur dengan bola.
 2. Sediakan kuali untuk membuatnya, dengan sebaiknya menggunakan kawah dengan salutan teflon untuk mengelakkan melekat.
 3. Masukkan gula putih bersih yang telah disediakan dengan api kecil sahaja. Sebaik sahaja gula menjadi kacau sehingga gula menjadi sedikit kecoklatan dan cair.
 4. Letakkan air panas yang disediakan di atas dan tuangkan ke dalam kawah teflon. Kacau hingga gula karamel penyelesaian apabila ia benar untuk air dan mencair dan kemudian angkat dan sejuk (kira-kira mengambil kira-kira 600 ml).
 5. Langkah seterusnya ialah membuat kek keknya. Ambil satu tempat yang agak besar. Masukkan protein tepung yang sederhana, tepung jagung, soda kuih dan serbuk penaik.
 6. Kacau semua bahan supaya mereka bercampur-campur sepenuhnya dan kemudian ditapis atau disaring untuk benar-benar licin.
 7. Ambil satu lagi tempat yang lebih besar dan masukkan telur ayam yang telah disediakan dan garam beroda.
 8. Aduk dengan baik dan goncangkan kedua-dua bahan di atas sehingga cukup menebal (tidak perlu menggunakan mixer).
 9. Letakkan campuran kanji dan bahan-bahan lain di atas ke dalam telur yang telah dilanda di atas. Masukkan sedikit demi sedikit sambil kacau jadi semua bahan bercampur rata sehingga habis.
 10. Masukkan mentega yang telah dilembekkan di atasnya ke dalam sedikit demi sedikit percikan sehingga sampi benar-benar rata dan habis.
 11. Masukkan susu manis sekitar 200 gram susu siap di atas.
 12. kemudian masukan penyelesaian gula karamel yang telah dibuat dalam langkah pertama ke dalamnya dan kacau lagi supaya karamel menjadi rata dengan adonan karonge Sponge.
 13. Menyediakan ketuhar untuk membakar dan mematikan dapur dengan api.
 14. Tutup pan untuk digunakan dengan sedikit mentega dan taburkan tepung di atas supaya tidak melekat.
 15. Tuangkan pesanan ke dalamnya dan masukkannya ke pemanggang dengan nyalaan besar.
 16. Tunggu sehingga campuran sedikit dimasak (tandakan adunan kek adunan yang telah sedikit melambung dan naik) kemudian mengurangkan api dan terus panggang sehingga dimasak dengan betul (kira-kira selama 43-50 minit).

 

Leave a Comment