Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kek Tiramisu Sukatan Cawan

Resepi Kek Tiramisu Sukatan Cawan

Resepi Kek Tiramisu – Buat kawan-kawan yang suka makan kuih, mesti tahu dong bagaimana rasa rasa tiramisu. Ya, satu jenis resipi kek tiramisu ini memang sangat terkenal sekali dan mempunyai banyak penganut. Bukan sahaja di negara kita, anda tahu, lazat dan lazat yang mempunyai tekstur lembut dan rasa manis juga sangat terkenal di luar negara. Tidak hanya untuk kek, salah satu daripada resipi tiramisu yang paling terkenal adalah resipi puding tiramisu. Tetapi kali ini, saya akan menjemput rakan-rakan dan memberikan penyelesaian yang mudah untuk bagaimana membuat resipi kek tiramisu. Sebenarnya terdapat dua jenis resipi tiramisu kek, iaitu resipi tiramisu yang dipanggang dan resipi resipi tiramisu.

Resepi Kek Tiramisu
Gambar Kek Tiramisu

Kali ini kami akan membuat tiramisu panggang yang lazat. Kuat teman yang tidak tahu, tiramisu cake recipi sebenarnya berasal dari negara Itali. Di negara asal, kek ini sangat terkenal sekali dan biasanya dimakan sebagai padang pasir selepas kursus utama. resipi kek tiramisu sangat sesuai untuk makan selepas makan besar. Seperti variasi resipi kuih lain, tiramisu panggang dengan krim di atas paling sesuai untuk dimakan dalam keadaan sejuk. Oleh itu, sebelum menikmati hidangan pencuci mulut ini, anda perlu meletakkan kek ke dalam peti sejuk sebelum dimakan supaya krim dan rasa kopinya lebih jelas.

[irp]

Tidak seperti di negara asal, tiramisu kek resik di negara kita telah berfungsi sedikit berubah. Bukan sahaja sesuai untuk padang pasir atau makanan ringan selepas makan nasi, resipi kuih tiramisu juga sering digunakan untuk makan semasa minum kopi atau teh sebelum tiba masanya untuk makan malam. Di samping itu, kek ini juga sangat sesuai untuk hidangan apabila kami sekali lagi membual di sebuah kafe atau hangout lain. Malah untuk kek hari jadi juga berbeza. Menginap dan hiasan dekorasi untuk mepercantik dan lilin, kek hari jadi yang indah boleh didapati.

Resepi Kek Tiramisu

Mungkin rakan-rakan berfikir bahawa bagaimana membuat resipi kek tiramisu sangat sukar. Sediakan bentuk yang bagus dan harga biasanya agak mahal jika kita membeli masa lain di kafe, hotel atau restoran. Tetapi sebenarnya, jika sahabat tahu betul langkan cara membuat tiramisu, sebenarnya cukup mudah. Terdapat tiga jenis langkah yang akan kita buat, iaitu membuat kuenya terlebih dahulu, membuat krim tiramisu untuk kot dan saya. Okay, untuk maklumat lebih lanjut, sila lihat bahan resipi tiramisu kek dan cara mudah untuk menjadikannya di bawah ya.

[irp]

Bahan – bahan :

 • Menyediakan 150 gram tepung halus. Ayakan terlebih dahulu untuk menjadi sangat lembut.
 • Gula putih kira-kira 160 gram. 120 gram digunakan untuk membuat kek dan bakunya untuk membuat krim tiramisu.
 • Telur ayam saiz sederhana sebanyak 6 telur.
 • Pengemulsi atau mungkin juga dikenali sebagai ovalet untuk membantu melembutkan kek sebanyak lebih kurang 2 buah blueberries sahaja.
 • Susu cair kira-kira setengah liter.
 • Marjerin berkualiti kira-kira 60 gram. Untuk jenama, sila gunakan jenama kegemaran anda. Cair dahulu jadi mudah dipakai.
 • Keju cheddar kira-kira 100 gram. Keju parut pertama sekali mudah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.
 • Serbuk krim sebanyak kira-kira 250 gram. Boleh dibeli di tolo kuih di sekitar rumah. 100 gram untuk membuat vla krim dan penaik untuk melapisi atas kek (toping).
 • Kopi segera dibuat daripada serbuk kopi yang berkualiti untuk rasa lebih daripada 1 cawan campuran kopi dicampur dengan kira-kira 200 ml air panas dan gula secukupnya.
 • Komposisi kopi dan gula boleh diubah mengikut rasa sama ada ia merasa kopi yang kuat atau tidak.
 • Serbuk halus atau serbuk halus. Taburkan ke atas sos supaya kelihatan lebih cantik.
 • Tepung jagung kira-kira 40 gram. Beri sedikit air dan campurkan dengan krim tebal kemudian.
 • Air bersih dimasak dengan rasa (kira-kira setengah liter, 200 ml untuk membuat krim vla dan baking sup untuk membuat bahan topping) untuk membuat vla dan membuat toping.

Cara Membuat Kek Kekasihu  :

 1. Langkah pertama yang perlu kita lakukan ialah buat pertama kalinya.
 2. Ambil satu bekas besar. Masukkan 6 telur, pengemulsi dan gula yang disediakan. Tekan alat pengadun itu sehingga ketiga-tiga bahan tersebut dicampur dengan baik dan lembut.
 3. Letakkan tepung yang telah diayak ke dalam campuran di atas. Kacau lagi sehingga semua bahan dicampur dengan sempurna.
 4. Masukkan 60 gram marjerin yang telah dicairkan sebelum ini dalam perintah itu. Kacau sekali lagi sehingga semua ramuannya diadun dengan baik.
 5. Mempunyai lembaran penaik untuk membakar roti. Lap permukaan panci dengan marjerin supaya tidak melekat dan memberi asas roti supaya mudah mengangkatnya.
 6. Tuangkan campuran ke dalam kuali dan masukkan ke dalam ketuhar. Menetapkan ketuhar sushu dalam lingkungan 185 – 195 darjah celsius dan masak kira-kira kira-kira 19-
 7. 22 minit. Kelekat tongkat ke dalam kek untuk melihat jika kek dimasak atau tidak.
 8. Semasa menunggu kek masak, teruskan ke tebing yang kedua membuat krim untuk resipi tiramisu.
 9. Ambil satu lagi bekas. Tambah 100 gram krim serbuk yang disediakan dan kacampur dengan air sejuk, sejuk kira-kira 200 ml. Tekan butang kedua supaya ia benar-benar berkembang dan masukkannya ke dalam sejuk untuk menyejukkannya.
 10. Ambil periuk sederhana dan letakkan di atas dapur dengan api sederhana. Tuang susu cair yang disediakan dan masukkan pasir. Kacau dua bahan bersama untuk mendidih.
 11. Masukkan keju yang telah dicincang sebelum ini, kemudian kacau lagi sehingga benar-benar bercampur dengan baik.
 12. Letakkan tepung jagung yang terdispersi dengan air ke dalam periuk untuk membuat krim lebih likat. Kacau lagi sehingga mendidih (pecon melonupnya). Masukkan sedikit demi sedikit dan campurkan tepung jagung dan bahan-bahan lain dalam periuk ke dalam krim berdengkur yang sejuk di langkah kedua sambil perlahan-lahan mengadun perlahan-lahan. Taburkan dengan serbuk coklat sedikit supaya pemandangan krim lebih menarik.
 13. Kami menyediakan langkah ketiga, yang menghiasi dan menghiasi kek dengan tiramisunya krim. Muatkan kek yang dimasak dan sejuk. Potong di tengah dan berpecah menjadi 2 bahagian yang sama. Ambil satu keping kek dan siram bahagian atas kek dengan penyelesaian kopi yang disediakan dengan segera supaya ia rata. Tuangkan krim vla di atas sehingga semua kepingan dilapisi dengan sempurna.
 14. Muatkan kek lain dan letakkan di atasnya. Beri dia kopi lagi tidak lama lagi di atas. Ambil satu bekas untuk membuat topping itu. Masukkan 150 gram serbuk dan 300 ml air.
 15. Letakkan kedua-dua bahan dan bahan semburan semburan ke atas lapisan terakhir kek. Akhirnya taburkan serbuk coklat di bahagian atas untuk melihat pemandangannya.

 

Leave a Comment