Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Kaswi Sukatan Cawan

Resepi Kuih Kaswi Sukatan Cawan

Resepi Kuih Kaswi – Hari ini saya ingin berkongsi resepi Kuih Kaswi. Walaupun saya pernah beberapa kali menyediakan kuih kaswi, namun resepi kali ini lebih istimewa kerana ia adalah salah satu kuih tradisional yang dikongsi oleh Kak Sharifah Lok. Menurut Kak Lok, kuih kaswi adalah salah satu daripada kuih yang sering menjadi pujaan ramai dan paling disukai oleh mereka yang memesan kuih dari dia.

Resepi Kuih Kaswi
Gambar Kuih Kaswi

Saya memang sangat gembira mendapat resepi ini dari Kak Lok kerana ia adalah Kaswi yang paling “sempurna” pada saya dan saya yang paling pernah kaswi yang pernah saya makan. Saya menyediakan kuih ini untuk dibawa ke majlis dan majlis perpisahan sempena pensiunan rakan sepasukan. Memang sedap dengan rasanya yang kenyal kenyal.

[irp]

Yang pastinya resepi turun temurun Kak Lok ini akan menjadi “resepi penjaga” untuk kuih kaswi saya di masa hadapan. Saya suka kaswi yang agak lembik seperti ini. Tak perlu risau jika semasa dipotong akan sedikit comot. sebab kalau bersalut dengan kelapa akan menjadi cantik juga.

Resepi Kuih Kaswi

Kemanisannya juga sihat. Saya kena tambah gula pasir kerana saiz gula Melaka yang saya gunakan mungkin tidak sama dengan saiz gula Melaka yang Kak Lok guna. Gula Melaka kan ada dalam pelbagai saiz dan bentuk. Rakan rakan sepejabat pun memberi maklumbalas yang sama. Alhamdulillah. Jom layan resepi dulu.

[irp]

Bahan bahan : 

 • 2 cawan tepung gandum
 • 1 cawan tepung ubi
 • 2 keping gula Melaka – saya guna 2 1/4 kpg saiz sederhana
 • 1 cawan gula pasir – saya tambah 1 sudu besar
 • 7 cawan air
 • 1 sudu kecil kapur – bancuh dengan sedikit air

Bahan lain :

 • Kelapa parut muda
 • Sedikit garam

Cara memasak :

 1. Masak air dengan gula Melaka dan gula sehingga bisul dan sedikit padat. Keluarkan ia sehingga ia agak gula air masam.
 2. Masukkan tepung gandum dan tepung ubi jalar yang telah dimasukkan ke dalamnya. Rasa huru-hara adalah benar. Tempoh ini, mungkin merasakan sedikit pesanan dan jika tidak cukup manis, boleh menambah sedikit gula.
 3. Akhirnya, masukkan kapur air dan huru-hara. Tapis ditetapkan untuk jag dalam jag.
 4. Panaskan pengukus dan masukkan hidangan penaik. Saya menggunakan kuali timah 9 inci. Selepas kuali panas, tuangkan campuran ke dalam pinggan mangkuk dan masak sehingga masak selama 45 minit atau masak dengan menggunakan api besar. Saya mengukusnya dalam masa 1 jam.
 5. Sekali seketika, tutup pengukus atau penutup penutup dengan tuala. Apabila masak, buka penutup kukus dan kukus tanpa penutup segera ke air kering pada permukaan kek, jika ada.
 6. Selepas sangat sejuk, hanya potong. Hidangkan dengan kelapa yang dicincang dengan sedikit garam.

Leave a Comment