Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Keria Sukatan Cawan

Resepi Kuih Keria Sukatan Cawan

Resepi Kuih Keria – Hari ini saya menyediakan Kuih Keria dengan menggunakan ubi keledek yang dibawa balik dari Kelantan 2 hari sebelum banjir besar melanda Kelantan dan beberapa negeri lain di pantai timur. Kami menginap di Hotel Perdana KB dari 20-21 dan banjir melanda KB mulai 23 Disember.

Resepi Kuih Keria
Gambar Kuih Keria

Alhamdulillah kerana kami tidak terperangkap di dalam banjir seperti yang menimpa ramai orang kerana banjir udara naik begitu pantas. Kuih Keria adalah kuih favorit hubby dan ia disediakan hari ini atas permintaan Juita yang merupakan peminat kuih che mek molek. Cara penyediaan kuih Keria adalah sama dengan Kuih Che Mek Molek.

[irp]

Resepi Kuih Keria

Jom layan resepi kuih keria yang saya sediakan hari ini. Saya melihat ada juga orang yang memasukkan sedikit tepung ubi ke dalam adunan. Tetapi saya hanya memasukkan tepung gandum dan ubi keledek sahaja. Jom layaan resepi di bawah ini.

[irp]

Bahan bahan :

 • Ubi keledek – rebus & tumbuk
 • Tepung gandum secukupnya

Cara memasak :

 1. Siapkan ubi yang ditumbuk dengan tepung gandum sehingga adunan dapat dibentuk. Jika masih lembik dan susah untuk dibulatkan, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit.
 2. Ambil adunan sebanyak bola ping pong. Bulat bulatkan dan kemudian dileperkan. Kemudian buat lubang di tengah tengahnya.
 3. Goreng dengan api slowahan sehingga keparah. Boleh angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sedia untuk disira dengan air gula.

Bahan Sira Kuih Keria :

 • 3 sudu besar gula
 • 2 sudu besar air
 • Secubit tepung gandum – opsyenal

Cara memasak :

 1. Panaskan gula dan udara dengan api perlahan sehingga air gula pekat dan berbuih. Masukkan kuih keria yang telah disejukkan dan dikacau rata rata.
 2. Apabila air gula bersalut rata di kuih keria, taruh sedikit tepung gandum supaya ia tahan lama dan tidak mudah meleleh.
 3. Terus dikacau rata sehingga kerak gula melekat di kuih. Tutup api dan boleh dikeluarkan dari kuali.

Leave a Comment