Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Lompang Pandan Sukatan Cawan

Resepi Kuih Lompang Pandan Sukatan Cawan

Resepi Kuih Lompang Pandan – Saya memang tak merancang langsung untuk membuat kuih lompang hari ini. Sebaliknya saya meminta hubby membeli parut kelapa untuk dibuat Kuih Bom berinti Kacang Hijau. Selepas menyiram pokok pokok sekeliling rumah, memberikan ikan ikan makan, saya mulai ke dapur untuk menyediakan Inti Kacang Hijau. Inti ini hanya menggunakan 1/2 cawan kelapa parut sahaja. Tetapi setelah dilihat masih ada baki sedikit kelapa parut, rasa sayang pulak kalau tak dibuat apa apa.

Resepi Kuih Lompang Pandan
Gambar Kuih Lompang Pandan

Saya lebih suka resepi ini yang tekstur kuihnya agak lembik semasa di angkat dari pengukus. Lagipun saya yang tidak sabar untuk menunggu ia sejuk untuk dimakan sebagai sarapan. Kemanisannya pun sangat sesuai dengan saya. Tetapi setelah diletakkan kelapa parut, sudah betul betul sejuk, kelembutan Kuih Lompang ini menjadi sangat OK. OK untuk saya lah.

[irp]

Resepi Kuih Lompang Pandan

Saya hanya membuat 1/2 adunan, dapatlah 15 biji. Lagi berwarna warni dibuatnya. Tetapi kali ini, saya hanya menggunakan Pandan Paste sahaja. Jom kita salin resepinya. Perbedaannya adalah adunan ini tidak langsung menggunakan tepung gandum. Jom layan resepi di bawah ini.

[irp]

Bahan A :

 • 2 cawan air
 • 1 cawan gula pasir
 • 1 helai daun pandan

Bahan B :

 • 2 cawan tepung beras
 • 1 sudu teh kapur makan
 • 2 cawan air 
 • Sedikit pandan paste

Bahan C :

 • 100 gram kelapa parut (campurkan sedikit garam dan kukus)

Cara memasak :

 1. Masak dahulu bahan A hingga gula larut. Biarkan sejuk. Sementara itu panaskan air dalam periuk pengukus.
 2. Satu dan kacau Bahan B di dalam mangkuk. Kemudian masukkan bahan A ke dalam mangkuk tadi. Kacau sehingga sebati.
 3. Tapis dan bahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan. Sedia untuk memasukkan dalam mangkuk kuih lompang yang telah dilumur minyak.
 4. Isi penuh hingga bibir mangkuk kuih. Kukus selama 20 minit. Tuang dalam acuan hanya sebelum dikukus untuk mengelakkan adunan dari mendap. Sebelum diangkat, saya buka penutup pengukus dan kukus tanpa tutup selama beberapa minit untuk mengeringkan udara di permukaan.
 5. Sedia untuk dihidang dan diletakkan parut kelapa seperti bahan C.
 6. ps: rahsia untuk menghasilkan kuih lompang yang cantik. Udara kapur hendaklah ditapis. Semasa mengisi adunan ke dalam mangkuk sila isi penuh sehingga paras bibir mangkuk kuih lompang.

Leave a Comment