Resepi Kuih Sagun Bakar Simple

Resepi Kuih Sagun Bakar – kuih ini adalah salah satu antara kegemaran saya dan suami pada masa kecik-kecik dahulu .. saya teringat dahulu kuih ni dibungkus dalam plastik kecil panjang seperti straw dan harganya 5 sen..sebenarnya saya memang sudah lama sangat tak membuat kuih ini, alkisahnya semalam saya berbual dengan suami mengenai zaman kita masa kecik-kecik dahulu..beliau cakap ingin sekali kembali ke masa kecil di mana dia tak perlu payah bekerja dan kalau butuh duit minta je pada mak dia …

Resepi Kuih Sagun Bakar (1)
Gambar Kuih Sagun Bakar

Resepi Kuih Sagun Bakar

suami saya cakap dahulu dia kerap makan sagun sebab itulah jajan dia pada masa dahulu .. hahahaha ada-ada sahaja suami saya ini.memanglah, kini kita sudah dewasa jadi keperluan apapun mesti kita dipenuhi sendiri dengan cara bekerja. dari semua kuih yang pernah saya cuva buat kuih sagun ini adalah salah satu yang palingsaya suka sebab dianya tak perlu payah kumpul bahan banyak.apabila saya fikir mungkin anak-anak zaman sekarang sudah tak kenal apa itu sagun. jadi ini adalah masa yang tepat untuk anda cuba membiarkan anak anda tahu apa yang sagun itu. jom kami berkhidmat kepada resipi di bawah

[irp]

Bahan-Bahan :

 • 2 cawan tepung beras
 • 1 cawan tepung pulut
 • 1 1/2 cawan gula pasir
 • 200 gm mentega – cairkan
 • 2 biji telur 
 • 350 gm kelapa parut
 • 150 ml santan pekat
 • secubit garam

Cara Membuatnya :

 1. kelapa parut goreng tanpa minyak sehingga perang dan kemudian ketepikan snap. kemudian gabungkan tepung beras dan tepung pulut dan goreng tanpa minyak sehingga cahaya dan ketepikan.
 2. pada markah yang sesuai dicampurkan mentega, gula, dan garam dan kemudian kacau rata. selepas itu masukkan telur dan anda lagi sehingga sebati.
 3. Masukkan kelapa dan tepung parut yang telah digoreng tanpa minyak ke dalam campuran mentega dan kacau sehingga dicampur. letakkan santan dan kacau lagi sehingga dicampur.
 4. Akhirnya, sediakan rujukan dan tuang semua kek ke dalam beberapa rujukan. selepas tu dibakar pada suhu ketuhar 150 “C selama kira-kira 30 minit, angkat dan sejuk kemudian keluarkan dari rujukan.

Leave a Comment