Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Seri Muka Sukatan Cawan

Resepi Kuih Seri Muka Sukatan Cawan

Resepi Kuih Seri Muka – Antara banyak kuih tradisional, kuih ini yang saya lebih suka menyediakannya. Mungkin sebab itu lebih mencabar dalam menyediakannya. Banyak petua yang perlu diikuti kerana salah sedikit sahaja, permukaan kuih tidak cantik atau lapisan atas tidak melekat dengan lapisan bawah dan lain-lain. Lagi satu, nak buat kuih tradisional seperti ini kena banyak bersabar, tidak boleh terus dimakan.

Resepi Kuih Seri Muka
Gambar Kuih Seri Muka

Kalau nak makan sebelah petang, pagi dah dikukus supaya ia benar benar sejuk. Banyak resepi Kuih Seri Muka yang telah saya cuba. Namun apabila saya berjaya mendapatkan kuih Muka Kak Lok, saya menjadi sangat teruja untuk mencuba lagi. Kebanyakan kuih Sri Muka resepi menggunakan bahan yang sama hanya sukatan sahaja yang berbeza.

[irp]

Resepi Kuih Seri Muka

Perbezaan dalam sukatan banyak memberi perbezaan dari segi kuenakan kuih yang dihasilkan. Oleh kerana stok beras pulut tidak cukup saya hanya menggunakan 2 1/2 cawan beras pulut dan 2 cawan santan sahaja untuk lapisan bawah. Lagi pulak, ramai orang lebih suka makan lapisan atas berbanding dengan lapisan pelut. Jom kita semak resepi dulu.

[irp]

Bahan Lapisan Bawah :

 • 3 ½ cawan beras pulut rendam 1-2 jam – guna 2 1/2 cawan
 • 3 cawan santan – dari 1 biji kelapa – guna 2 cawan
 • 1 sudu kecil garam

Cara memasak :

 1. Satukan kesemua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
 2. Kukus di dalam periuk pengukus yang telah mendidih airnya sehingga masak.
 3. Angkat dan ditekan menekankan sedikit sehingga dikompat. Boleh juga guna loyang yang lain.

Bahan Lapisan Atas :

 • 4 cawan santan pekat – dari 2 biji kelapa dikisar dengan air daun pandan
 • 2 cawan gula pasir
 • 4 biji telur – saiz B/saiz C – guna B yang kecil
 • 1 cawan tepung gandum – bagi penuh dan padat
 • 1 sudu kecil garam

Cara memasak :

 1. Kisar daun pandan dan tapis airnya. Masukkan udara daun pandan ke dalam kelapa parut dan campuran untuk mendapatkan jumlah santan yang diperlukan.
 2. Telur dan gula dipukul seketika agak gula sedikit hancur sedikit. Tak perlu hancur betul betul pun. Masukkan 2 cawan santan terlebih dahulu, pukul lagi sekejap.
 3. Masukkan tepung dan kacau rata sebelum masukkan baki santan. Jangan terlalu pukul untuk menghasilkan permukaan yang rata.
 4. Masukkan loyang lapisan bawah ke dalam pengukus dan kukus sehingga panas, baru ditapis adunan ke atasnya dengan perlahan tanah di sekeliling loyang. Saya masakkan seketika lapisan atas, agak agak keluar wap sahaja sebab pengukus saya banyak mengeluarkan wap.
 5. Kukus selama 45 minit hingga 1 jam atau sehingga masak. Mula dari kukus dengan api kuat dalam 10 minit. Bila nampak permukaan menggelembung, buka penutup dulu hingga dah turun, baru tutup kembali. Untuk 5 minit terakhir, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup untuk mengeringkan air di permukaan kuih. Cucuk dengan lidi, jika tidak melekat menandakan lapisan atas telah masak.
 6. Setelah benar betul sejuk, baru dipotong dengan pisau kecil bersaiz.

Nota :

Sekiranya suka juga dimasak dalam lapisan dalam dalam 2-3 minit sehingga mengeluarkan wap sahaja. Jangan terlebih kerana dikuatiri lapisan atas tidak melekat dengan lapisan bawah. Boleh juga dicakarkan bahagian atas pulut dengan garfu sebelum dituang lapisan atas.

Tips Mengukus :

Balut penutup pengukus dengan tuala atau kain tebal untuk mengelakkan air menitis diatas permukaan kuih. Pastikan penutup pengukus ditutup rapat.

Tips memotong :

 • Biarkan kuih sejuk dalam 2-3 jam sebelum dipotong.
 • Celupkan pisau ke dalam air panas dan potong. Sekiranya ada pulut melekat di pisau, bersihkan dahulu. Celup pisau ke dalam air dan ulanglah sehingga selesai.

Leave a Comment