Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Siput Tradisional

Resepi Kuih Siput Tradisional

Resepi Kuih Siput – Di kampung halaman saya, saya dianggap sebagai resepi Kuih Snail di youtube yang menggunakan bahan mudah kerana saya memuja untuk mencuba. Sebaik balik dari mengaji, saya terus ke dapur mula menuang minyak ke dalam tepung gandum. Hmm lembik adunannya, itu belum lagi dimasukkan air. Jadi saya terpaksa menukar resepi saya sendiri dengan menambah tepung gandum dan membuat 500 gram. Air pula terpaksa ditambah lagi dalam 1/4 cawan.

Resepi Kuih Siput
Gambar Kuih Siput

Hati merungut juga kerana resepi ini menyebabkan saya patah hati. Dah lah kali pertama mahu cuba membuat kuih siput sendiri. Tapi olahan saya berbaloi baloi kerana hasilnya sedap dan rangup sahaja kejadiannya. Oleh kerana adunan dah terlebih dari hasrat hati yang asal, saya dah mula nak cepat habiskan adunan. Maka tengoklah hasilnya. Haaa besar bagak giteww.

[irp]

Resepi Kuih Siput

Issh tak kuasa nak buat kecil kecil comey bila adunannya dah menjadi setengah besen. Terpaksa meminta Juita turun menolong sekali. Jom layan resepi yang saya olah dan cuba sendiri. Pastikan air dimasukkan sedikit demi sedikit supaya tidak retak. Kalau terlembik, masuklah sedikit tepung gandum.

[irp]

Bahan bahan :

  • 500 gm tepung gandum
  • 1 cawan minyak masak
  • 3/4 cawan air
  • Sedikit garam
  • Minyak untuk menggoreng

Cara memasak :

  1. Masukkan minyak menjadi tepung dan kendur. Campurkan garam dan air dan tuangkan ke dalam tepung. Gaul adalah benar.
  2. Uli dan bentuk doh dengan papan rujukan slug.
  3. Goreng dalam minyak panas. Letakkan daun kari ke dalam kek yang hampir masak. Angkat dan tos.

Leave a Comment