Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Talam Suji Sukatan Cawan

Resepi Kuih Talam Suji Sukatan Cawan

Resepi Kuih Talam Suji – Hari ini saya berkongsi sedikit tentang kejadian kek Tji Suji yang dihasilkan tidak begitu cantik walaupun ia sangat lezat. Lapisan bawah merasakan cukup lemak dan kemanisan, serta lapisan atas. Di suatu tempat di mana silapnya, lapisan bawahnya agak kasar dan sukar untuk dibuang dari lembaran penaik.

Resepi Kuih Talam Suji
Gambar Kuih Talam Suji

Saya merenung di mana silapnya bagaimana untuk membekalkannya. Memahami resepi Kak Sharifah Lok diuji dan resepi terbukti. Kak Lok dah pakar dan kuih ini antara kuih yang paling banyak menerima tempahan, sedangkan saya baru belajar untuk Talam Suji. Ia lelaki yang sama betul-betul?

[irp]

Kali seterusnya, jika saya menggunakan resepi ini sekali lagi, saya akan pastikan lapisan bawahnya dimasak dengan sangat tebal sehingga ia tidak kelihatan pada pinggir periuk. Kali ini masak saya tidak benar-benar tebal dan saya tidak mengukus lapisan bawah terlebih dahulu, hanya dipanaskan sahaja. Kedua-duanya saya ingin menggunakan gula perang untuk menghasilkan lapisan atas warna yang indah berbanding gula Melaka.

Ketiga, pada masa akan datang, saya ingin segera menggabungkan lapisan atas di atas dapur supaya agak keluar sebelum dicurahkan ke lapisan atas. Insya Allah, dia mesti lebih baik. Keempat, saya ingin meletakkan lembaran pembakar dengan plastik supaya teruja dikeluarkan dari lembaran penaik selepas dipotong. Ohh lupa tawak, kek ini disediakan kerana mahu merasmikan set pemotong pemotong talam dibeli.

[irp]

Resepi Kuih Talam Suji

Mudah memotong kek dengan seorang penguasa dan pisau pemotong. Kesimpulannya, dia bukan resepi salah tetapi cara penyediaan yang tidak sesuai dengan cara menyediakan mereka yang pakar. Kemudian begitulah. Resepi perkhidmatan Jom pertama.

[irp]

Bahan Lapisan Bawah Loyang 11” x 11” :

 • 1 ¾ cawan tepung suji
 • 7 cawan santan – dari 2 biji kelapa
 • 1 ¾ cawan gula pasir
 • 1 sudu kecil garam

Cara memasak :

 1. Gabungkan semua bahan dan kacau dapur dengan api perlahan sehingga menjadi padat. Jangan biarkannya supaya ia tidak mempunyai bolt.
 2. Tuangkan ke dalam kuali walaupun kelihatan cair tetapi jika ia sejuk, ia akan menjadi OK.

Bahan Lapisan Atas :

 • 2 cawan santan – dari 1 biji kelapa pertama
 • 2 keping gula Melaka – dimasak dengan 1 air untuk menjadi 1 cawan air gula Melaka
 • ½ cawan tepung suji
 • 6 biji telur – saiz B
 • 1 bilah garam kecil

Cara memasak :

 1. Pukul telur jadi sebati, masukkan saja gula kelapa dan tepung. Rasa huru-hara adalah benar.
 2. Tekan ke bawah pada lapisan bawah walaupun pada bahagian lembut, masukkan ke dalam pengukus yang dipanaskan. Dikukus dengan serta-merta supaya panas.
 3. Masukkan campuran ke dalam periuk dan tuangkan ke atas lapisan bawah perlahan-lahan di sekitar lembaran penaik. Jangan tuangkan di tempat yang sama.
 4. Wap jadi masak selama 45 minit sehingga 1 jam. Selepas sangat sejuk, hanya potong dengan pisau plastik.

Leave a Comment