Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Talam Suji Sukatan Cawan

Resepi Kuih Talam Suji Sukatan Cawan

Resepi Kuih Talam Suji – Hari ini saya berkongsi sedikit tentang kekecewaan kerana insiden Tih Suji tidak menghasilkan apa-apa walaupun ia sangat lazat. Lapisan bawah merasakan cukup lemak dan kemanisan, serta lapisan atas. Di suatu tempat di mana silapnya, lapisan bawahnya agak kasar dan sukar untuk dibuang dari lembaran penaik.

resepi kuih talam suji
Gambar resepi kuih talam suji

Saya merenung di mana silapnya bagaimana untuk membekalkannya. Memahami resipi Kak Sharifah Lok diuji dan resipi terbukti. Hahaha Kak Lok dah pakar dan kuih ini antara kuih paling banyak menerima tempahan, sementara saya baru belajar untuk Talam Suji. Ia lelaki yang sama betul-betul?

[irp]

Kali seterusnya, jika saya menggunakan resipi ini sekali lagi, saya akan pastikan lapisan bawahnya dimasak dengan sangat tebal sehingga ia tidak kelihatan pada pinggir periuk. Saya memasak tidak betul-betul benar dan saya tidak mendesak lapisan bawah terlebih dahulu, hanya dipanaskan sahaja. Kedua-duanya saya ingin menggunakan gula perang untuk menghasilkan lapisan atas warna yang indah berbanding gula Melaka.

Ketiga, pada masa akan datang, saya ingin segera menggabungkan lapisan atas di atas dapur supaya agak keluar sebelum dicurahkan ke lapisan atas. Insya Allah, dia mesti lebih baik. Keempat, saya ingin meletakkan lembaran pembakar dengan plastik supaya teruja dikeluarkan dari lembaran penaik selepas dipotong. Ohh lupa tawak, kek ini disediakan kerana mahu merasmikan set pemotong kuih talam yang dibeli oleh Kak Elani dari Chef Asma. Mudah memotong kek dengan seorang penguasa dan pisau pemotong.

[irp]

Resepi Kuih Talam Suji

resepi kuih talam suji pandan
Gambar resepi kuih talam suji pandan

Kesimpulannya, dia bukan resipi salah tetapi cara penyediaan yang tidak sesuai dengan cara menyediakan mereka yang pakar. Kemudian begitulah. Resipi[src] perkhidmatan Jom pertama …

[irp]

Bahan Lapisan Bawah :

 • 1 ¾ cawan tepung suji
 • 7 cawan santan – dari 2 biji kelapa
 • 1 ¾ cawan gula pasir
 • 1 sudu kecil garam
 • Loyang 11” x 11”

Cara memasak :

 1. Gabungkan semua bahan dan kacau dapur dengan api perlahan sehingga menjadi padat. Jangan biarkannya supaya ia tidak mempunyai bolt.
 2. Tuangkan ke dalam kuali walaupun kelihatan cair tetapi jika ia sejuk, ia akan menjadi OK.

Bahan Lapisan Atas :

 • 2 cawan santan pekat – dari 1 biji kelapa tapis dulu
 • 2 keping gula Melaka – dimasak dengan 1 air untuk jadi 1 cawan air gula Melaka
 • ½ cawan tepung suji
 • 6 biji telur – saiz B
 • 1 sudu kecil garam

Cara mamasak :

 1. Pukul telur jadi sebati, masukkan saja gula kelapa dan tepung. Rasa huru-hara adalah benar.
 2. Tekan ke bawah pada lapisan bawah walaupun pada bahagian lembut, masukkan ke dalam pengukus yang dipanaskan. Dikukus dengan serta-merta supaya panas.
 3. Masukkan campuran ke dalam periuk dan tuangkan ke atas lapisan bawah perlahan-lahan di sekitar lembaran penaik. Jangan tuangkan di tempat yang sama.
 4. Wap jadi masak selama 45 minit sehingga 1 jam. Selepas sangat sejuk, hanya potong dengan pisau plastikresepi kuih talam suji

Leave a Comment