Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Kuih Tepung Pelita Mudah

Resepi Kuih Tepung Pelita Mudah

Resepi Kuih Tepung Pelita – Kuih tepung lampu adalah antara kuih yang dekat dengan saya kerana sejak kecil saya suka makan lada tepung samada yang dibeli di Minggu Jelawat atau dibeli di kedai kopi di kampung kami. Ia lazat, terutamanya apabila ia boleh mencucuk sebaik sahaja air gula di bahagian bawah bekas daun pisang.

Resepi Kuih Tepung Pelita
Gambar Kuih Tepung Pelita

Oleh kerana ianya dikukus dalam bekas yang dibuat dari daun pisang, maka kewangiannya tak boleh dipertikaikan lagi. Hubby dan anak-anak suka membeli kue ini ketika Bazar Ramadan dimakan ketika berpuasa. Sekarang banyak resipi lampu tepung telah disesuaikan dengan tepung jagung, tepung kwan hoe dan sebagainya.

Saya diingatkan untuk membuat serbuk pengawet ini setelah menikmati tepung tudung pada pegawai pada satu majlis makan yang sangat lazat. Tetapi jika saya tepung tepung untuk dijual, mudah jika dikukus dalam sekerap plastik. Boleh ditutup dan gembira untuk membuat penghantaran. Sekiranya makan sendiri, lazat sekali lagi jika menggunakan daun pisang.

[irp]

Sehingga hari ini saya akan mengambil kebebasan untuk menyediakan bekas tepung kanji dari daun pisang selain menggunakan bekas plastik. Hahaha tetapi bekas saya gagal berfungsi dengan baik jika saya hanya menggunakan lapisan daun pisang sahaja. Yang pertama tidak tegas. Walau bagaimanapun, resepi asal tepung sangat enak walaupun berlakunya tepung lada saya hari ini bukan berapa banyak pengukus yang direbus elegan yang saya masukkan banyak air.

Resepi Kuih Tepung Pelita

Resepi jom asal di bawah yang sangat lazat. Mungkin lain kali kena dilebihkan adunan lapisan hijau kerana ternipis sedikit berbanding dengan lapisan putih. Sila kongsi resepi ini jika benar kepada apa yang anda cari. Jangan lupa tuk mencuba resepi ni di rumah ye.

[irp]

Bahan Lapisan Hijau :

  • 1/2 cawan tepung beras
  • Secubit kapur makan
  • 2 cawan air daun pandan 

Cara memasak :

  1. Kisar 4-5 keping daun pandan menjadi daun pandan air secukup rasa. Campurkan semua bahan untuk lapisan hijau. Panaskan pengukus supaya air mendidih.
  2. Susunkan daun pisang dalam pengukus. Isikan campuran kecil gula ke dalam bekas dan hanya menuangkan campuran sebanyak 1/3 penuh.
  3. Wap selama 15 minit. Selepas masak, tuangkan lapisan atas di atas.

Bahan Lapisan Santan :

  • 1/2 cawan tepung beras
  • 2 1/2 cawan santan 
  • Secubit garam

Cara memasak :

Campuran semua bahan di atas dan masak di dapur sambil menjadi kacau sehingga mengeluarkan wap. Tuangkan lapisan hijau dan stim dalam masa 10 minit.

Nota :

Mungkin jika anda mahu terus mencurahkan lapisan santan tanpa perlu dimasak terlebih dahulu.

Leave a Comment