Resepi Kuih Tepung Talam Beras

Resepi Kuih Tepung Talam – Sebenarnya dah lama saya tidak membuat kuih muih setelah disahkan mengalami alergi dengan tepung gandum. Maklumlah banyak kuih yang dibuat dari tepung gandum. Resepi yang saya gunakan ini pun ada menggunakan sedikit tepung gandum. Saya pernah membaca resepi kuih Talam Beras yang menggunakan semata mata tepung beras. Jadi saya rasa kalau ingin menggunakan 1 cawan tepung beras pun boleh.

Resepi Kuih Tepung Talam
Gambar Kuih Tepung Talam

Memang sangat mudah dan cepat menyediakan kuih ini. Tak sampai setengah jam pun. Yang lama adalah kerana menunggu air gula disejukkan. Jadi lain kali ingin membuatnya, boleh buat air gula dulu dan diketepikan sementara kita melakukan kerja kerja lain. Seeloknya dibuat awal pagi untuk hidangan minum petang.

[irp]

Resepi Kuih Tepung Talam

Saya telah membuat kesilapan sedikit, sepatutnya lapisan atas di tapis di dalam bekas dan kemudian dituang perlahan tanah ke atas lapisan bawah. Tapi saya teruskan ke atas lapisan bawah. Jadi santannya berbuih membuat permukaan lapisan tidak licin dan cantik. Jom kita tengok resepi yang telah saya olahkan bahasa agar lebih mudah untuk rujukan akan datang.

[irp]

Bahan Lapisan Bawah :

 • 1 cawan tepung beras & tepung gandum (Masukkan 3 sb penuh tepung gandum ke dalam cawan dan penuhkan selebihnya dengan tepung beras)
 • 2 cawan air gula – seperti di bawah
 • Secalit kapur

Bahan Air Gula :

 • 158 gram gula merah – 4 ketul gula merah saiz kecil
 •  3 sudu besar gula putih
 •  2 cawan air
 • 1 helai daun pandan

Bahan Lapisan Atas :

 • 1 1/2 cawan santan – guna 1 kotak santan dicampur dgn air
 • 1/3 cawan tepung beras – (2 1/2 sudu besar).
 • 1/2 sk garam

Cara memasak :

 1. Masak semua bahan untuk membuat air gula sehingga mendidih, angkat dan sejukkan. Sukat sebanyak 2 cawan udara gula.
 2. Satukan bahan lapisan bawah iaitu 1 cawan tepung, 2 cawan air gula di atas dan sedikit air kapur. Tapis ke dalam loyang yang digris dengan sedikit minyak. Saya guna loyang 10 “jadi kuih agak tipis.
 3. Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Dikukus lapisan bawah selama 20 minit. Sekiranya terdapat udara atas kukusan, hendaklah buka penutup pengukus dan kukus lagi selama beberapa minit atau dilap dengan dapur tisu. Keluarkan dengan garfu agar adunan atas boleh melekat.
 4. Satukan kesemua bahan lapisan atas sehingga sebati dan tapiskan. Kemudian tuang perlahan tanah ke atas bahan bawah agar tidak berbuih. Kukus selama 15 minit lagi.
 5. Sama seperti tadi, lapkanlah dengan tuala dapur. Atau buka penutup pengukus dan kukus selama beberapa minit tanpa tutup untuk mengeringkan udara di permukaan.
 6. Sejukkan kuih ini terlebih dahulu sehingga benar-benar sejuk sebelum ditebang. Potong menggunakan plastik pisau. Selamat mencuba.

Leave a Comment