Resepi Mee Rebus Sedap

Share Yuk!

Resepi Mee Rebus – Resipi ini Mee Rebus sebenarnya telah berkongsi masa yang lama, tetapi kerana saya mendapati resipi ini tidak sempurna, jadi saya memilih untuk menggantungnya terlebih dahulu dan berkongsi resipi sahaja.oh ya macam mana anda patut berkahwin? Saya harap puasa kita semua akan diberi ganjaran. selepas berpuasa 1 bulan penuh, saya jarang kongsikan resipi di blog ini. alhamdulillah hari ini mood yang baik saya datang dan saya cuba melepaskan diri untuk cuba berkongsi resipi mee rebus.rahsia manis manis.

Resepi Mee Rebus
Gambar Mee Rebus

Resepi Mee Rebus

ketumpatan mee rebus terletak pada kaledek yam rebus dan saya beberapa kalai memberikan mee rebus sebagai menu berbuka puasa. walaupun bulan puasa sudah berakhir, saya rasa setiap hari adalah bulan Ramadan. kerana alhamdulillah my family diberikan rezeki yang amat banyak apabila bulan ramadhan.resepi ini ringkas je dan sangat sesuai untuk anda yang tak punya masa lebih untuk di dapur atau kerana terkejar-kejar masak sarapan untuk anak-anak yang nak ke sekolah. Kadang-kadang suami saya juga membawa pegawai-pegawai mee boi ini kat.jom tengok resepi hehehe

Bahan-Bahan :

  • 1 kg mee kuning
  • 4 biji limau kasturi – belah 2
  • 4 biji telur rebus – kupas dan belah 2
  • 150 gm taugeh – buang ekor
  • 2 keping tauhu – goreng dan hiris nipis
  • 1 pokok daun sup – hiris
  • 1 pokok daun bawang – hiris
  • 2 biji cili hijau – hiris
  • 1 biji cili merah – hiris
  • bawang goreng secukupnya
  • Kuah mee rebus ##

Bahan Kuah Mee Rebus :

  • 500 gm kaledek
  • 500 gm daging lembu
  • 1 biji tomato – belah 4
  • 1/3 cawan kacang tanah – goreng tanpa minayk dan kisar halus
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • 2 1/2 camca tauco – tumbuk lumat
  • 1 cm lengkuas – dititik
  • 2 sudu besar udang kering – opsyenal
  • 5 biji bawang merah #
  • 3 ulas bawang putih #
  • 1cm halia # (tanda # tumbuk halus)
  • 1/4 cawan minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • 5 cawan air

Cara memasak :

  1.  mula hiris nipis daging lembu kemudian rebus sehingga lembut dan kaledek juga direbus hingga lembut dan kisar halus.
  2. sementara itu panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga naik bau dan masukkan rempah kari daging dan taucho, selepas itu kacau hingga rata.
  3. masukkan daging (apabila daging rebus masukkan sekali air rebusanya) juga air, keldek, lengkuas kemudian masak menggunakan api perlahan selama lebih kurang 20 minit
  4. letakkan kacang tanah yang sudah masak halus bersama dengan tomato dan rasa dengan gula dan garam secukupnya. terlambat, masak sehingga kuah menjadi tebal.

Cara Menyediakan Mee Rebus :

  1. celur taugeh dan mi mengikut kuantiti yang diperlukan dan letakkannya dalam jejak yang sesuai. selepas sos yang huru-hara dan tuangkan saya.
  2. kemudian letak telur rebus, tauhu, cili hijau dan merah, hirisan daun bawang, bawang goreng dan terakhir sedikit air perasan jus limau kasturi.mudah dan ringkas sahaja kan resepi mee rebus ni, apabila resepi bermanfaat sila kalian share kepada kawan atau keluarga anda, selamat cuba.


Share Yuk!

Leave a Comment