Resepi Nasi Goreng Cina Mudah dan Sedap

Resepi Nasi Goreng Cina – Kali ini saya ingin kongsikan resepi mudah dan sesuai untuk hidangan Sahur iaitu nasi goreng Cina SERI-AJI. Saya memang suka menggunakan perencah SERI-AJI kerana ianya telah secukup rasa dan senang digunakan kerana perencahnya dalam bentuk serbuk.

Suami saya jika membeli pasaraya membeli barang dapur, mesti dibeli sekali nasi goreng SERI-AJI. Ia boleh membantu memasak nasi goreng. Dengan nasi goreng, kita tidak perlu memasak hidangan sisi sampingan lain.

Berbalik pada cerita menu Sahur bulan Ramadhan, walaupun mahukan yang ringkas, kena pastikan hidangan yang disediakan seimbang dan berkhasiat. Ini sangat penting bahawa kita kekal dan bertenaga. Jadi untuk kemudahan perniagaan, kami menyediakan bahan-bahan yang diperlukan sebelum tidur. Ambil ayam keluar dari peti sejuk dan letakkan di keranda sejuk.

resepi nasi goreng cina
Gambar nasi goreng cina

Untuk hidangan yang lebih seimbang, saya akan memasukkan sayur-sayuran kegemaran saya seperti karot dan kacang panjang. Pemilihan sayur-sayuran berwarna-warni kerana setiap warna memberi manfaat yang berbeza. Apabila ramuan lain ayam samada atau ikan bilis atau udang bergantung pada rasa pada waktu itu.

[irp]

Di samping itu mesti ada nasi goreng telur. Ada pelbagai cara, samada telur terus dipecahkan ke dalam bahan tumisan dan digaul atau saya menyediakan ala ala scramble egg dan ditabur di atas nasi yang telah siap digoreng. Atau saya menyediakan telur mata untuk semua orang. Tetapi jika nah fetish, masukkan dan teruskan ke dalam nasi, 2-3 biji yang cukup biji untuk kuali nasi goreng.

Satu lagi ramuan yang boleh digunakan untuk menambah perisa beras goreng kami adalah dengan meningkatkan minyak bijih. Sekiranya anda menyediakan nasi goreng, ia lebih lazat dan lebih cantik jika menggunakan beras semalaman. Nasi goreng akan menjadi cantik dan ia akan pecah.

Bab kisah sahur kami pada bulan Ramadan yang lalu. Gambar ketika mengambil masa Sahur, ia tidak cantik. Jadi kali ini, saya menyediakan resepi dan cara saya memasukkan nasi goreng untuk fajar sebelum bulan Ramadan lagi.

[irp]

Resepi Nasi Goreng Cina

Jom layan resepi mudah dan sangat sesuai untuk dimakan ketika sahur sekiranya anda pun seperti kami yang tak suka makan nasi dengan lauk pauk waktu bersahur.

[irp]

Bahan bahan:

 • 1 mangkuk nasi putih – 2 1/2 pot beras
 • 1 paket perencah nasi goreng Cina SERI-AJI
 • 5 ulas bawang putih – ketuk
 • 1 batang karot – potong dadu
 • 8 batang kacang panjang
 • 2 biji telur
 • 10 ekor udang – boleh buang kulit, jika suka
 • Minyak bijan – opsyenal
 • Minyak masak

Cara mamasak :

 1. Minyak panas dan udang udang serta-merta. Angkat dan snap. Akan dilupuskan udang jika disukai.
 2. Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih jadi kekuningan. Masukkan karot itu. Selepas karot lembut, masukkan juga kacang panjang.
 3. Bahan ketepikan, pecahkan telur dan dibiarkan seketika sebelum kucar-kacir sehingga telur agak masak. Tuangkan beras putih baru. Kacau sehingga rata.
 4. Masukkan hidangan penyu nasi SERI-AJI Cina dan huru-hara. Akhirnya, tuangkan sedikit minyak, jika anda suka.
 5. Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Bersedia untuk dijemput dan berkhidmat.
 6. Sebelum sawah, taburkan bawang goreng. Semoga berjaya.

Nota :

Sekiranya anda suka pedas pedas, mungkin juga ditoreh 2-3 padi cili. Dimasukkan dengan kacang panjang.

Leave a Comment