Resepi Pandan Chiffon Cake

Resepi Pandan Chiffon Cake – Saya tiba-tiba menjadi sangat setia untuk cuba membuat kue chiffon setelah membaca facebook saya mengemas kawan saya walhal bukan penggemar kue chiffon. Hasrat untuk mencuba untuk menjadi sangat panas supaya tidak sabar untuk membeli rujukan kek dan bahan lain yang diperlukan.

Resepi Pandan Chiffon Cake
Gambar Pandan Chiffon Cake

Saya terus pergi ke ipad saya dan terus membaca tentang chiffon dan mencari resepi yang saya mahu cuba. Terdapat banyak resepi chiffon tetapi saya sangat berminat menulis dalam blog pickyin. Kriteria yang sempurna dari kue chiffon haruslah enak, bau wangi dan nampak cantik. Saya harus mengakui bahawa eksperimen pertama saya gagal memenuhi kriteria untuk mendapatkan kek sempurna walaupun rasanya dapat ditoleransi dan bau yang baik juga harum.

[irp]

Resepi Pandan Chiffon Cake

Pasti, nampaknya ia keluar secara langsung. Apa pun, saya perlu mencuba lagi kerana ada orang yang membuat puluhan kali sebelum dapat menghasilkan sempurna sempurna. Teknik peruntukan yang menyebabkan kek kek saya tidak cantik. hahaha walaupun begitu, setengah biji keluar masa dalam proses pemotongan dan mengambil gambar sahaja. Jom lah kita lihat resepi.

[irp]

Bahan A :

 • 4 telur kuning
 • 50 gm gula kaster
 • 50 ml corn oil
 • 100 ml santan
 • 100 gm tepung kek
 • 1 tsp baking powder
 • 1/8 tsp garam
 • 1 tbsp jus pandan
 • 1 tsp vanilla essen
 • 1/2 tsp esen pandan
 • 1/4 tsp pewarna hijau

Bahan B :

 • 5 telur putih
 • 50 gm gula kaster
 • 1/2 tbsp cream of tartar
 • 23 inches cake tin
perfect kek chiffon adalah kek yang rasa sedap, berbau wangi dan kelihatan cantik. 

Cara memasak :

 1. Potong daun pandanus yang telah dibersihkan dan dicampur atau dicampur dengan meletakkan bilah besar air dan tenusu untuk mendapatkan jus pandan.
 2. Masukkan sos kuning telur dan coklat, tekan selama 5 minit dengan kelajuan 6. Tingkatkan minyak jagung, santan, jus pandan, tampan pandan dan sedikit pewarna hijau. pukul lagi sehingga benar.
 3. Saring tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam campuran dan tekan dengan kelajuan 4 tingkat. Masukkan jejak lain dan ketepikan.
 4. Mangkuk bersih dan kering untuk telur putih. pastikan telur berada dalam suhu bilik, segar. Putar 5 telur putih selama 1 minit dengan kelajuan 4. Apabila ia telah berbunga, masukkan krim tartar dan tekan lagi selama 45 saat dengan kelajuan 8. Letakkannya, masukkan gula dalam sedikit selama 45 saat.
 5. Masukkan 1/3 telur putih ke dalam hijau. Menggunakan spatula, lipat belakang dari pinggir rujukan dibalikkan ke bahagian tengah supaya ia rata, letakkan telur putih yang tersisa.
 6. Goncang beberapa mangkuk untuk gelembung. Tuangkan rujukan perlahan-lahan dari satu arah sahaja. Selepas itu, gunakan sangkar, menembak sehingga ke bahagian bawah rujukan, buat beberapa antara muka untuk mendapatkan gelembung yang terperangkap di bawah atau kelebihan rujukan.
 7. Akhirnya keluarkan permukaan campuran dengan menggunakan spatula untuk mengelakkan fraktur di sepanjang penyepit.
 8. Panaskan ketuhar 170 darjah dan letakkan rujukan pada tahap terendah dalam ketuhar. Semak setiap 10 minit. Selepas 20 hingga 25 minit, permulaannya meningkat dan mula pecah, menurunkan suhu ketuhar dengan menukar mod bukan penggemar untuk mengurangkan api. mesti lebih panas di bahagian bawah bahagian atas.
 9. Apabila memasak, biarkan dalam ketuhar sesaat sebelum dikeluarkan dan terbalikkan rujukan supaya ia benar-benar sejuk. Sesetengah meletakkan tuala lembap di atas rujukan untuk mempercepatkan keren. Biarkan selama 1 hingga 3 jam.
 10. Menggunakan pisau tajam dan satu arah, lakukan dengan menekan bilah ke tepi rujukan untuk memintas permukaan kek yang tidak betul. Juga boleh meletakkan kek ke dalam sejuk selepas ia sejuk untuk mengekalkan kestabilan kek dan bentuknya.

Leave a Comment