Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Pengat Isi Nangka

Resepi Pengat Isi Nangka

Resepi Pengat Isi Nangka – Dah lama, saya tidak memasak selepas pegawai rasmi kerana ia agak sukar untuk mengejar doa Maghrib. Tetapi pada Isnin lalu, saya berjaya menyediakan jagung nangka selepas pulang dari pejabat. Tetapi saya tidak melakukannya dengan sendirinya terpaksa meminta Boy untuk membantu di dapur. Saya diberi nangka 2 nangka oleh Kak Kamariah pada Ahad lalu.

Resepi Pengat Isi Nangka
Gambar Pengat Isi Nangka

Resepi Pengat Isi Nangka

Kerana nangka tidak banyak, saya mendapat idea untuk mengikuti cara Kak Kam yang memecahkan tepung beras merah digigit seolah-olah benih nangka. Hasilnya sangat meledak dan lazat apabila biji nangka dibandingkan dengan sos saus. Ala ala kuih chacha juga. Perlawanan serasi dengan kandungan nangka, kuih biji nangka dan sagu. Jom kita melihat resepi yang saya gunakan hari ini.

[irp]

Bahan bahan :

 • 7 ulas buah nangka – hiris halus
 • 1 keping gula Melaka
 • 2 senduk gula pasir – ikut suka manis
 • Sedikit garam
 • Santan secukupnya
 • 1/4 cawan biji sagu

Bahan Kuih Biji Nangka :

 • Tepung beras pulut
 • Air daun pandan – dari 3 helai daun pandan

Cara memasak :

 1. Tuang daun pandan ke dalam bekas yang mengandungi tepung gluten supaya ia boleh digigit dan cukup lembut. Ambil secubit dan gesper seperti chacha kuih.
 2. Panaskan air sehingga bubuk dan simpan dalamnya. Tepung yang dibuang ke dalam air mendidih. Tunggu sehingga ke permukaan. Boleh diceduk kuih yang timbul kerana ia memasak. Masukkannya ke dalam mangkuk yang penuh dengan air.
 3. Dalam kecambah yang lain, masak susu kelapa sambil terus kacau. Masukkan gula Melaka dan gula sehingga hampir mendidih. Masukkan kandungan benih nangka dan nangka yang ditos. Kacau. Masukkan garam dan laraskan rasa. Boleh menutupi api.
 4. Juga panaskan air dalam periuk lain supaya air mendidih. Masukkan biji sagu yang telah dibasuh dan dibuang. Huru-hara purata jadi tidak ada lagi sagu putih. Boleh diangkat dan disejat. Lalukan di bawah paip air yang sedang berjalan. Kemudian tuangkan sagu ke dalam periuk.
 5. Chaos adalah rata dan bersedia untuk berkhidmat. Boleh dimakan dengan memotong roti.

Leave a Comment