Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Pengat Pisang Nangka

Resepi Pengat Pisang Nangka

Resepi Pengat Pisang– Hari ini saya menyediakan pisang pengat untuk saya bawa ke surau. Lagi pulak, pokok ini bukan saya yang menanamnya sendiri. Jadi eloklah itu dikongsiikan. Kali ini saya menyediakan pengat bukan cara biasa. Kalau cara biasa, saya masukkan jer santan, gula dan pisang sekali gus.

Resepi Pengat Pisang
Gambar Pengat Pisang

Kacau rata dan bila pisang sudah lembut, masukkan pula sagu dan kacau lagi sehingga sagu kembang. Tapi cara kali ini lebih berhemah di mana saya memasak pisang dengan susu santan terlebih dahulu. Santan pekat dimasukkan akhir sekali. Kedua, saya memasak air gula separuh kerana saya ada membaca petua yang gula harus dimasukkan akhir sekali dalam apa jua masakan.

[irp]

Ketiga, saya memasak sagu secara berasingan dan kemudian dimasukkan ke dalam pengat selepas kuah agak sejuk untuk mengelakkan sagu kembang. Tapi dalam dok terangsang, terlebih pulak masuk sagu sehingga kuah menjadi terlebih pekat. Cepat cepat memohon talian hayat dan atas nasihat Kak Yan, saya memasak sedikit santan meleleh dan meletakkan gula dan garam, dituangkan ke dalam periuk pengat menjadikan kuahnya menjadi meleleh semula.

Resepi Pengat Pisang

Hmm lepas ni boleh buat lagi dan semoga itu lebih sempurna kejadiannya. Itulah kita kena cuba dan cuba serta belajar dari kesilapan. Amalan dibuat giteww sempurna. Pengat Pisang Nangka ini memanglah yang paling lazat. Jom layan resepi yang saya guna hari ini.

[irp]

Bahan bahan :

 • 15 biji pisang nangka – hiris serong
 • 1 kg santan
 • 3 keping gula Melaka
 • 2-3 senduk gula pasir
 • Garam
 • 3 helai daun pandan – koyak dan simpul
 • 1/2 cawan sagu

Cara memasak :

 1. Masak santan dengan pisang dan daun pandan sehingga pisang nampak dah lembut. Selalu dikacau bagi mengelakkan santan pecah minyak.
 2. Masak gula Melaka dan gula pasir untuk dijadikan air gula. Bila pisang dah lembut, masukkan air gula tadi. Masukkan sedikit sedikit dan rasakan kemanisannya dahulu. Boleh tambah kemudian jika terasa masih kurang manis. Kacau rata.
 3. Lepas itu masukkan pula santan pekat dan garam. Kacau seketika. Sesuaikan rasa dan bolehlah tutup api.
 4. Basuh sagu dan tos. Panaskan udara di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan sagu dan kacau sehingga tidak kelihatan bahagian putih. Angkat dan tos. Lalukan dibawah air paip sambil dikacau untuk membuang sedikit sagunya.
 5. Akhir sekali masukkan sagu tadi ke dalam periuk pengat yang telah ditutup api. Kacau rata. Sedia untuk disajikan.

Leave a Comment