Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Pulut Durian Thailand

Resepi Pulut Durian Thailand

Resepi Pulut Durian Thailand – Alang alang dah ada bubur yang saya masak untuk Pulut Mango, saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. Pulut Durian kali ini adalah ala Thailand kerana pulutnya dikukus dengan sedikit santan. Maksudnya lemak pulut tu, bukan pulut kosong yang dimakan dengan ikan kelapa yang dicincang kering atau dimakan dengan pulut durian biasa.

Resepi Pulut Durian Thailand
Gambar Pulut Durian Thailand

Dengan pulut lemak dah dah, jadi jika dibandingkan dengan santan atau jika di Kelantan disebut Ketua Santan sudah sangat lezat. Sekali lagi pulak, saya sangat suka bubur yang dimakan agak kering dan tidak terlalu berkuah. Sekiranya saya memakan sebarang pulpa durian, saya biasanya mencubit durian dan makan dengan perdu.

[irp]

Resepi Pulut Durian Thailand

Laa jenis makan hidangan dengan nasi. Maksud saya saya bukan slang yang dipenuhi dengan durian pulut. Bagaimana untuk membekalkan yang sama dengan Pulut Mangga, berbeza dengan buah mangga hanya dengan kandungan durian. Resepi jom perkhidmatan durian durian mudah dan lazat. Sekali seketika bertukar selera makan juga dengan makan durian durian Thailand.

[irp]

Bahan bahan :

 • Durian secukupnya

Bahan Pulut Kukus :

 • 2 cawan beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
 • 1/2 cawan santan pekat + air secukupnya + secubit garam
 • 2 helai daun pandan – carikkan

Cara memasak :

Tos pulut dan masukkan dalam pengukus. Wap selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.

Tuangkan santan dicampur dengan garam. Gaul dengan santan sehingga lembut. Tuangkan santan sedikit supaya pulut perlahan-lahan. Letakkan pulut ke dalam pengukus bersama dengan daun pandan dan yang dikukus asal selama 20 minit atau sehingga dimasak.

Bahan Sos Santan :

 • 1/2 cawan kotak kelapa
 • 1 mangkuk air
 • 1 bilah garam kecil – mesti ada rasa masin
 • 1 daun pandan
 • 1 serpih tepung kecil – larut dalam sedikit air

Cara memasak :

 1. Campurkan semua bahan kecuali jagung. Masak sehingga mendidih.
 2. Masukkan tepung jagung. Teruskan menjadi terganggu supaya tidak tergelincir. Sekiranya sedikit cecair memasuki sedikit bancuhan tepung. Mungkin ketumpatan agak dikehendaki.
 3. Pastikan santan mempunyai rasa yang sedikit masin supaya dapat mengimbangi rasa manis kandungan durian dan kepiting.

Leave a Comment