Resepi Pulut Mangga Sedap

Resepi Pulut Mangga – asalnya makanan ini dari Thailand dan sangat popular di sana, tetapi sekarang anda tidak perlu pergi ke negara ini jika anda ingin merasakan makanan yang enak ini sudah banyak penulis blog yang sudah ada resep kongsikan. Hari ini saya juga ingin berkongsi resipi mangga Thailand, saya harap ia dapat dibuat dalam persaingan untuk kanak-kanak pada masa akan datang.

Resepi Pulut Mangga
Gambar Pulut Mangga

Biasanya, saya makan makanan ini sebagai pencuci mulut kerana ia sangat berselerak jika saya makan sehingga saya tidak menyedari makan banyak. hihihi .. rahasia hidangan ini untuk menjadi lazat adalah gabungan dari pulut yang dimasak dengan baik, rasa santan dan tentu saja buah mangga sudah masak manis.Resipi yang saya cium sangat istimewa kerana saya sangat terpesona dengan rasa makanan ini. Saya masih ingat kali pertama cuba apabila suami saya dan saya pergi ke Thailand.

[irp]

Resepi Pulut Mangga

di Thailand pulpa mangga disiram dengan percikan kacang tanah tetapi jika tidak digunakan untuk biji-bijian dalam panggang, mungkin terlalu lama. Saya adalah yang paling keren nak membuat pulut mangga selepas mengingati kesedapan makanan yang saya makan di Bangkok, Thailand. jika anda berada dalam artikel ini pasti anda ingin mencubanya juga betul, jom kami berkhidmat dengan resipi di bawah.

[irp]

Bahan-Bahan :

  • 3 biji mangga manis – potong ikut suka
  • 2 sudu besar minyak – goreng tanpa minyak

Pulut Kukus :

  • 3 cawan beras pulut – rendam semalaman atau selama 5 jam
  • 2 helai daun pandan – carikkan
  • 1 cawan santan pekat
  • sedikit gula dan garam

Cara memasak :

  1. tosskan pulut dari merendam kemudian wap selama lebih kurang 10 – 15 minit selepas mengangkat dan masukkan ke dalam bekas.
  2. tuangkan santan yang telah di slang dengan gula dan garam, gaul hingga santan dicampur dengan pulut beras
  3. letakkan pulut ke dalam pengukus, kemudian letakkan daun pandan dan dikukus sekali lagi selama lebioh kurang 25 minit atau sehingga dimasak.
X CLOSE
Advertisements
X CLOSE
Advertisements

Leave a Comment