Resepi Pulut Serawa Telur

Resepi Pulut Serawa Telur – Telur Serawa atau di Kelantan yang dipanggil Telur Serawok adalah makanan tradisional yang saya terlupa. Orang muda di Kelantan juga berasa sesak yang tidak tahu masakan ini lagi. Walhal semasa zaman kanak-kanak jiwa Bonda selalu memberikannya. Saya akan mencucuk isi telur yang terapung di dalam sos.

Resepi Pulut Serawa Telur
Gambar Pulut Serawa Telur

Ahad lepas membaca di sekolah fb rakan-rakan yang menulis dia hanya menyediakan Telur Serawok. Kemudian ia mengingatkan saya masa kecil. Teruskan menyampaikan WhatsApp pada adik perempuan. Kakak saya juga teringat bahawa ia adalah kuih feveret yang sentiasa disediakan oleh roh-roh Bonda. Tetapi adik saya tidak belajar kerana ia bukan makanan kegemarannya.

[irp]

Soalan terakhir bertanya dengan rakan-rakan di kumpulan Sekolah Bachok Middle School WhatsApp. Haa berdasarkan perkongsian itu, saya cuba memasaknya. Tetapi ia adalah jenis perkara yang saya boleh memasak beberapa jenis dalam satu masa. Oleh itu, janganlah fokus. Hasilnya adalah sos saya yang agak kasar serawa insiden. Betul telur akan lebih licin dalam sos. Walaupun nampaknya tidak cantik, namun ia memang terpukul. Ia hampir sama sos Serawa yang saya makan ketika saya masih kecil.

Resepi Pulut Serawa Telur

Resepi jom Perkhidmatan Telawa Telawa bukan sahaja lazat dimakan dengan gluten tetapi juga dengan roti. Jika bubur, boleh dikukus kosong tanpa santan. Jom layan resepi lazat di bawah ini.

[irp]

Bahan bahan :

 • 1/2 – 3/4 santan kotak
 • Air secukupnya
 • 2 biji telur
 • 1/4 keping Gula Melaka
 • Gula pasir secukupnya
 • Secubit garam
 • 1 helai daun pandan – carik dan simpul

Cara memasak :

 1. Campurkan santan, air, daun pandan dalam periuk. Cuti telur dalam mangkuk dan goncang goncangan. Tuangkan telur ke dalam periuk dan kacau rata. Lokasi pinggan mangkuk di dapur.
 2. Cahaya api perlahan-lahan dan terus disikat sehingga mendidih. Masukkan gula Melaka, gula dan garam. Laraskan rasa dan boleh dialih keluar. Hidangkan dengan mentega atau ditaburi dengan roti.

Bahan Pulut kukus :

 • 2 mangkuk beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
 • 1/2 cawan santan pekat + air secukupit + garam secubit
 • 2 keping daun pandan – menarik

Cara memasak :

 1. Tos pulut dan masukkan dalam pengukus. Wap selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
 2. Tuangkan santan dicampur dengan garam. Gaul dengan santan sehingga lembut. Tuangkan santan sedikit supaya pulut perlahan-lahan. Letakkan pulut ke dalam pengukus bersama dengan daun pandan dan yang dikukus asal selama 20 minit atau sehingga dimasak. Bersedia untuk berkhidmat.

Leave a Comment