Resepi Roti Naik Pahang

Resepi Roti Naik – Pengebumian pertama tidak menjadi jika saya waspada membaca resepi. Tetapi sayangnya nah dibuang, jadi terbakar juga dan hasilnya mungkin berlaku. Rotinya gebu, perjalanan lembut dan indah. Dia tidak boleh makan roti di dalam buklet. Boleh jadi roti besar.

Resepi Roti Naik
Gambar Roti Naik

Tidak berpuas hati dengan kegagalan itu, saya terus menghubungi Tok Mak. Keesokan harinya saya membuatnya lagi. Selepas mendengarkan yang panjang, baiklah. Selepas bunga, saya bulat. Saya naik bilik dan tertidur. Apabila anda bangun, anda akan bangkit dengan bunga supaya ia melebihi hidangan penaik. Hati sedang berbunga dengan penuh keriangan. Setelah dibakar berikutan tempoh yang diberikan, dibuang dari lembaran penaik dan terus menjadi naap.

[irp]

Hmmm aduuh benakuh halak, lembab lagi. Letakkannya kembali ke dalam ketuhar dan bawanya lagi dengan serta-merta. Saya tidak tahu jika nak berkata serik atau tidak. Ia tidak kelihatan seperti kot. Bagaimanapun, saya suka makan roti panas panas. Keesokan harinya saya membuat Roti Bake Pake yang terkenal buat kali ketiga. Resepi boleh diingati. Akhirnya kali ini, dia menjadi cantik dan sempurna. Hati sangat puas.

Resepi Roti Naik

Untuk semua itu, adik saya mempunyai kedai roti di Bachok. Mengingati masa dia mula melompat, saya menaja sebuah ketuhar elektrik. Jika tidak, ia bernilai dalam RM1200. Sekarang saiz kedai roti itu. Jom melihat resepi di bawah ini.

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 biji telur
 • 2 sudu besar susu pekat manis
 • 3/4 cawan gula
 • 2 sudu kecil ibu roti  (bancuh dengan 100 ml air suam)
 • 2 sudu besar majerin
 • 1 sudu kecil shortening
 • 500 gm tepung gandum
 • 200 ml air (masukkan telur dan susu pekat manis dalam bekas, dikacau dan tuang air ke dalamnya sehingga cukup 200 ml)
 • 1 sudu besar susu tepung

Cara memasak :

 1. Rendam dalam 100ml air suam dengan sedikit gula sehingga bunga berbuih. Biarkan ia busa.
 2. Gabungkan bahan-bahan kering seperti tepung, gula dan tepung susu.
 3. Masukkan bahan-bahan cecair air dengan susu manis dan telur. Kemudian masukkan yis dan bercampur rata.
 4. Akhir sekali, masukkan marjerin dan pemendekan. Uli sebati sangat lembut dan elastik. Saya menggunakan pengadun dapur untuk menjaga. Biarkan ia dengan serta-merta supaya bunga itu sekali ganda. Apabila ia telah berbunga, mash akan mengalir di dalamnya.
 5. Lap tangan dengan sedikit minyak dan bulatkan doh itu dan timbang berat sebanyak. Masukkan ke dalam periuk cair dengan majerin. Tutup dan biarkan segera sehingga doh naik dua kali.
 6. Ia kemudian dibakar pada 180C selama 18 minit. Nota: Saya membakar pada 160C selama 40 – 45 minit.
 7. Angkat dan permukaan lensa dengan marjerin supaya ia berkilat.
 8. Haaa ini sarapan pagi saya setiap pagi sebelum makan ubat. Makan roti kosong kosong begitu juga lazat. Jika saya rasa sedikit berbeza, saya berus dengan mentega.

Nota :

Jika anda suka, anda boleh memasuki teras.

Leave a Comment