Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resepi Vanilla Butter Cake

Resepi Vanilla Butter Cake

Resepi Vanilla Butter Cake –  Saya sangat berminat dengan Mentega Butter atau Kek yang mudah tetapi haus dan lembap. Jika sebelum ini, saya telah membuat Marble benar ke saya rasa, tetapi itu tidak menghalang saya daripada terus mencuba resepi resepi lazat .

Resepi Vanilla Butter Cake
Gambar Vanilla Butter Cake

Hmmm kek keknya sangat kencang dan lembut seperti kek kek span. Ia seolah-olah meleleh di mulut tanpa mengunyah. Makan beberapa ketul yang tidak disedari kerana tabung gebu teksturnya lembut seperti salji gitew. Sama baiknya dengan mereka yang suka span tetapi saya lebih suka sedikit padat dan kelembapan.

[irp]

Resepi Vanilla Butter Cake

Rasanya apabila dimakan selepas beberapa jam, mula berasa lembap. Anak-anak saya suka tekstur kek seperti ini. Kali seterusnya saya akan cuba menggunakan resipi ini tetapi cara diadun menyediakan kek biasa. Mungkin apabila telur putih diputar selain menjadikan keknya seperti ini. Jom melihat resepi mentega seperti di bawah.

[irp]

Bahan bahan :

 • 230gm butter (salted) – lembutkan  
 • 200gm telur tanpa kulit (4 biji gred B) 
 • 50gm + 150gm gula kaster
 • 200gm tepung naik sendiri – ayak 
 • 60ml susu segar/wholemilk
 • 1 sk vanilla extract

Cara memasak :

 1. Panaskan ketuhar pada 170C. 8×8 “dulang panci dan kanta mentega disertakan di sekitar kuali.
 2. Keluarkan kuning dan telur putih. Letakkan putih telur dalam mangkuk dan paun supaya bunga dan tidak jatuh apabila ia terbalik. Masukkan sedikit gula 50gram sedikit demi sedikit supaya ia berbunga. Snipe.
 3. Hit mentega dan 150 gram gula supaya bunga. Masukkan ekstrak vanila dan tekan dengan serta-merta.
 4. Letakkan telur kuning satu demi satu sambil terus bermain.
 5. Letakkan setengah tepung dan huru-hara dengan kelajuan lambat. Masukkan susu dalam 2 kali sebelum tepung gandum dimasukkan.
 6. Tambah setengah telur putih dan putar pada kadar perlahan. Masukkan dulang telur putih dan kumpulkan kembali menggunakan sudu supaya ia benar.
 7. Tuangkan campuran ke dalam lembaran pembakar dan meratakannya. Dibakar pada suhu 170C selama 45 minit atau lebih masak. Boleh mengurangkan suhu dalam 15 minit terakhir.
 8. Tinggalkan dalam kuali penaik dalam masa 10 minit sebelum ia disejukkan sepenuhnya ke atas merah.

Nota :

Jika kelihatan bahawa atas kek sudah keperangan, boleh mengurangkan suhu oven atau mungkin juga dilapisi dengan aluminium foil.

Leave a Comment