Resepi Vanilla Cupcake Sedap

Resepi Vanilla Cupcake – Kami mendapat tempahan untuk Vanilla Butter Cupcake juga untuk majalah makanan makan di pejabat. Walaupun saya telah menemui resepi Kek Vanilla Butter yang sangat sesuai dengan citarasa yang telah saya buat pada Ahad yang longgar, ia tidak menghalang saya daripada terus mencuba resepi Kek Vanilla Butter yang lain.

Resepi Vanilla Cupcake
Gambar Vanilla Cupcake

Untuk cupcake hari ini, saya memilih resepi Vanilla Cupcake berdasarkan maklum balas oleh lebih daripada 500 orang yang rata-rata memuji cupcakes mereka. Kek kek Vanilla sangat haus, lembut dan lembap. Serius kepada saya ia adalah cawan vanila untuk mati. Permukaannya berbukit dan lapisan atas kelihatan agak kasar. Walau bagaimanapun, tekstur keknya sangat haus dan lembap. Saya selalu menyukai dapur tradisional seperti kek mentega, kek vanila dan kek marble.

[irp]

Resepi Vanilla Cupcake

Tempoh, frosting tidak suka sangat. Untuk penyair Vanilla Butter Cupcakes kali ini, kami menggunakan frosting Klasik Krim Klasik yang telah dibuat sebelum ini. Saya juga termasuk resepi di bawah. Saya harap rakan-rakan saya merayakan dengan kek kek yang kita hasilkan dan maafkan untuk apa-apa kelemahan. Jom lah layan resepi yang lazat di bawah ini.

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 1/4 cawan tepung kek
 • 1 1/4 sk baking powder
 • 1/2 sk baking soda
 • 1/2 sk garam
 • 2 biji telur telur
 • 3/4 cawan gula kaster
 • 1 1/2 sk pure vanilla extract
 • 1/2 cawan minyak (vegetable, canola or extra light olive oil)
 • 1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sk cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)

Cara memasak :

 1. Panaskan ketuhar pada 170C.
 2. Dalam mangkuk, satu dan biarkan tepung, serbuk penaik, baking soda dan garam. Snipe.
 3. Dalam mangkuk elektrik yang berputar, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus berputar dengan menggunakan kelajuan mudah selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan pasangkan semula sehingga ia benar.
 4. Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh daripada susu, tepung dan susu lagi. Rasa huru-hara adalah benar. Campuran agak cair. Tuangkan ke dalam kertas rujukan muffin 2/3 penuh. Dibakar selama 15-18 minit.
 5. Cool dalam rujukan dalam masa 1-2 minit sebelum dikeluarkan dari rujukan dan disejukkan sepenuhnya ke atas rak dawai.
 6. Boleh dibekukan seperti Vanilla Cream Cheese

Nota :

Ia juga boleh dibakar sebagai kek untuk lembaran penaik 6-inci atau satu lipatan double-blind 8 atau 9 inci tin.

Bahan Vanilla Cream Cheese Frosting :

 • 4 oz butter (suhu bilik dalam 10 minit tapi masih sejuk)
 • 8 oz cream cheese (dari peti sejuk)
 • 1 sk pure vanilla extract
 • 4 cawan powdered confectioners sugar
 • 1-4 sb heavy cream/heavy whipping cream/susu

Cara memasak :

 1. Letakkan mentega dalam mangkuk dan pasangkannya dalam denyar. Tambah keju krim dan putar selama 30 saat.
 2. Masukkan ekstrak vanila dan gula dan pasangkan perlahan-lahan, dan angkat kelajuan supaya mudah menjadi bunga gebu.
 3. Masukkan krim berat sedikit demi sedikit untuk mencapai konsistensi yang diingini dalam 1 minit. Jangan meletakkan banyak jika anda memakai pembekuan kekal selepas bahagian atas paip cupcake.
 4. Boleh terus digunakan atau disimpan dalam kes sejuk selama beberapa hari dan perlu diganti sebelum digunakan.

Nota :

Untuk Chocolate Frosting, tambahkan 1/2 cawan koko tanpa gula ke campuran sebelum gula ditambah sehingga menjadi mentega dan krim keju.

Leave a Comment