Resipi Agar-Agar Santan Rose

Resipi Agar-Agar Santan – Apabila badan tidak sihat, panas dan merah, selera makan berubah. Sense nak makan benda sejuk jer. Haaa adalah orang yang terus berfikir nak membuat pesanan yang disiarkan di blog Oven Kecil. Kembali dari klinik dan ke KLIA, saya terus membuat perintah untuk Santan Rose. Tetapi insiden supaya ini adalah kegagalan kerana ia tidak membentuk 2 lapisan yang cantik walaupun ia tetap bagus.

Resipi Agar-Agar Santan
Gambar agar-agar santan

Saya menggunakan plat cawan. Ia seperti anggaran air saya tidak betul. Kerana 1 liter sama dg 1000ml tetapi jika saya menggunakan 4 mangkuk air, hanya bersama dengan 800 ml air sahaja. Awak tidak berhati-hati.

[irp]

Resipi Agar-Agar Santan

Sekiranya membaca air sancuran terpelihara di atas serbuk supaya digunakan 1 liter air untuk setiap 10 gram serbuk agar. Saya lebih suka menyimpan sup lembut lembut dan keras. Jom lihat resipi di bawah …

[irp]

Bahan-bahan :

 • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm ( lebih kurang 1 1/2 sb)
 • 1 liter air (5 cawan air)
 • 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
 • 250 ml santan pekat (1 cawan) – guna 1 santan kotak + 50 ml air
 • 1 biji telur – masukkan dlm santan dan kocak sikit dg garfu
 • Secubit garam
 • 1-2 sudu besar sirap rose – atau guna pewarna pink dan perisa rose
 • 2 helai daun pandan – dibasuh dan disimpulkan

Cara memasak :

 1. Masak air dengan gula dan serbuk agar gula menjadi larut. Kurangkan haba dan letakkan campuran santan dengan telur, garam dan zamrud meningkat. Masukkan juga daun pandan daun.
 2. Kekacauan dan tunggu sehingga menggelegak di atas api yang mudah. PENTING !! Apabila menggelegak, biarlah ia lebih kurang 1-2 minit atau boleh menguatkan api dapur dan biarkan keadaan huru-hara itu kuat semasa mengelirukan untuk mengelakkan kompos yang menyapu dan melimpah. Kemudian akan dilihat campuran santan sehingga berbintil-nodul. Tutup api.
 3. Basuh kertas penaik atau apa jua rujukan kegemaran air. Kemudian tuang campuran gelatin santan dan biarkan ia mengeras. Boleh menyimpan di dalam peti untuk mendapatkan gelatin sejuk.

Leave a Comment