Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Agar-Agar Tembikai Mudah

Resipi Agar-Agar Tembikai Mudah

Resipi Agar-Agar Tembikai – Untuk Tembikai atau Puding Tembikai ini adalah kuih disediakan pada petang Sabtu. Dari zaman kanak-kanak, saya sangat menyukainya begitu juga dengan periuk dan yang paling keren untuk belajar membuatnya.

Resipi Agar-Agar Tembikai
Gambar Agar-Agar Tembikai

Ia tidak mudah untuk mencari resipi dan belajar kerana tidak semua orang tahu bagaimana membuatnya. Tetapi sekarang dengan kemajuan teknologi di mana dunia menjadi tanpa sempadan, penggabungan sains sangat mudah. Antara rajin dengan malas malas.

Saya benar-benar memuja warna supaya ia menyerupai periuk buah yang merupakan buah kegemaran saya juga. Tembikai sangat berkesan, kandungan dek lycopene yang sangat tinggi yang berfungsi sebagai anti-kanser. Malah ia lebih tinggi daripada buah tomato kerana warna kemerahannya. Baik jika mabuk atau makan periuk sebagai sarapan semasa perut masih kosong.

[irp]

Resipi Agar-Agar Tembikai

Resipi ini telah ditulis dengan jelas langkah demi langkah lagi. Tetapi pastinya rasa itu lazat, satu demi satu memasuki mulut itu sendiri sementara berpose, yang ni tidak boleh menjadi sorok sorok. Rasanya rasanya, tekstur buah-buahan ala macam apa juga. Tidak kira masa depan boleh mendamaikan. Perkhidmatan penerimaan tetamu …

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 paket serbuk agar agar (10 gram)
 • 4 – 4 1/2 cawan air (1 cawan = 190ml) – guna 4 cawan jer
 • 3/4 cawan gula pasir
 • 1 sudu kecil esen vanilla
 • 3 biji telur gred A (asingkan kuning dan putih )
 • Pewarna merah, kuning dan hijau
 • Sedikit kismis

Cara memasak :

 1. Masak untuk menjaga air dan gula bersama sehingga gula pecah. Masukkan esen vanila. Tutup api. Senyapkan perintah itu agar tetap hangat (belanjawan 15-20 minit).
 2. Di dalam telur putih sehingga bunga baik (jika terbalikkan tanda, tumpahan tidak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu demi satu, tekan lagi sehingga bunga dan gebu.
 3. Tuang 1 sudu sup untuk membuatnya dalam satu tempoh (yang suam suam suam) ke dalam bekas telur sedikit demi sedikit sehingga suam dan rata. Tekan lagi sehingga bilah dan campuran menjadi agak sejuk. Ulangi supaya ia habis. Jangan masukkan perintah supaya suam-suam kuku apabila ia akan menyebabkan lapisan terapung dan berasingan dari agar.
 4. Tuangkan ke dalam tanda yang dibasuh, letakkan 2 pisau pewarna kecil di tengah campuran dan kekacauan dengan menggunakan tongkat atau tongkat. Huru-hara dengan berhati-hati supaya warna itu tidak terdedah kepada bekas asas itu.
 5. Letakkan kismis di permukaan untuk memerintahkan (sebagai benih buah). Biarkan ia menjadi keranda sejuk.
 6. Jika agar telah dibekukan, keluarkan agar dari bekas dan dengan menggunakan berus, warna hijau luar dengan kulit periuk. Biarkan pewarna kering sebelum disimpan di keranda sejuk dan dihidangkan.

Nota :

Bekerja dengan putih telur perlu dilakukan dengan cepat kerana ia cepat membeku.

Leave a Comment