Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi  – Sesungguhnya, setiap kali Ramadan, saya akan mengurangkan aktiviti memasak di dapur. Saya hanya memasak ringkasan ringkas atau memasak hidangan sampingan untuk makan. Ini kerana anak saya suka Bazar Ramadan untuk membeli hidangan sampingan dan kuih muih. Jadi saya tidak mahu minum jika ada terlalu banyak makanan di rumah. Kedua-duanya kerana saya ingin memberikan sokongan pada ibadah bulan Ramadhan.

resipi ayam masak lemak cili padi
Gambar ayam masak lemak cili padi

Apabila saya mendengar Hubby mengadu bahawa Bazar Ramadan tidak menarik, tidak banyak cawangan dan hidangan sampingan dan kek dijual juga tidak menarik, saya terus meminta Hubby membeli bahan memasak.

[irp]

Sama seperti hidangan sampingan Ramadhan saya adalah hidangan sampingan yang penuh semangat tetapi menyeronokkan. Itulah yang penting. Saya mendapat idea untuk memasak Ayam Fatty selepas memakan ayam yang dimasak dengan lemak yang dimasak oleh Chef Ridzuan yang diarah untuk memasak hidangan iftar di surau Ad Dhuha.

Masak lemak disediakan untuk memecah pada hari pertama puasa di Ramadan. Rasanya sangat baik. Saya bersedia untuk menambah hidangan sampingan untuk membuat berazam mengurangkan pengambilan beras. Tidak senang duduk saya dibuat, sambil tidak mengetahui ramuan yang digunakan dalam kari ini. Saya tidak pasti sama ada ia memasak nogori beras padi cili asli atau versi masakan padi lemak masak yang lain.

Pada hari kedua, saya bertemu dengan Chef. Apa lagi, sememangnya persoalannya adalah bahan-bahan yang digunakan untuk memasak memasak lemak semalaman serta tip. Perkataan Chef cili padi ini pernah berkisar dengan batang untuk merasai kelainan dengan memasak lemak yang menggunakan cili beras cili yang dibuang. Mungkin ini cara Chef mempunyai pengalaman bertahun-tahun memasak di hotel hotel. Memahami mereka memasak dalam kuantiti yang banyak, jadi cili padi dibasuh terus dikisar. Sedikit saya. Hahaha.

[irp]

Menurut Chef, beliau mengaduk ramuan pelbagai dengan sedikit minyak. Mungkin kerana dia memasak dalam kuantiti yang banyak. Lebih mudah jika bahan-bahan yang digoreng. Di samping itu, ayam yang digunakan juga tidak dibuang sepenuhnya. Jadi sos memang kelihatan cukup minyak berbanding apa yang saya hasilkan. Juga menurut Chef, juga lazat jika menggunakan daging untuk resipi ini.

resipi ayam masak lemak cili padi simple
Gambar ayam masak lemak cili padi simple

Sebelum kita menghidangkan resipi, saya berkongsi sedikit di antara doa-doa yang sepatutnya kita semua bulan Ramadan ini. Saya belajar semasa kuliah Ustaz Ibrahim Muhammad beberapa tahun lepas. Sepanjang bulan Ramadan, solat adalah mustajab. Terdapat satu saat di bulan Ramadan, di mana Allah (SWT) akan membebaskan hambaNya yang berhak masuk neraka. Jadi kita berdoa dalam Bahasa Melayu baik-baik saja.

[irp]

Ya Allah, masukkan nama saya dan semua ahli keluarga saya ke dalam senarai nama mereka yang dibebaskan dari kebakaran neraka. Terdapat ustaz yang berhak untuk kita berdoa pada setiap sujud. Tetapi jika dalam bahasa, solat harus berada di hati sahaja. Jika tidak, kita dapat berdoa dalam bahasa Arab, Allahummaj alni, min ‘utaqoo ika minannaar.

Perbuatan baik. Apa saja perbuatannya, jika dosa tidak diampuni, kita tidak terlepas dari azab neraka. Jadi matlamah kami adalah untuk mendapatkan pengampunan Allah dan masuk ke syurga Allah tanpa perhitungan.

[irp]

Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Resipi perkhidmatan Jom yang saya salin dari Chef hari ini. Tahniah untuk mencuba segala-galanya. Kemudian berkongsi apa hasil, lazat atau tidak ya.

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 ekor ayam
 • 1 1/2 kotak santan kotak
 • 2 sudu kecil garam atau secukup rasa
 • 1 1/2 keping asam keping
 • 2 batang serai – ketuk
 • Sedikit serbuk perasa

Bahan kisar :

 • Segenggam cili padi – Jangan dibuang tangkai
 • 2 inci kunyit hidup
 • 3 ulas bawang merah
 • 2 ulas bawang putih
 • 1/2 inci halia – guna sikit sahaja

 Cara memasak :

 1. Masukkan ramuan dalam periuk dengan ayam. Cahaya api perlahan-lahan dan biarkan ayam goreng dan masak bersama dengan bahan yang terdahulu. Pada masa ini, air ayam akan dihasilkan. Nota: Kek adunan goreng masak sehingga wangi.
 2. Kemudian masukkan air kelapa dan air secukupnya, serai dan kacau sehingga merebus. Masukkan cip asid, garam dan serbuk berperisa. Selepas rasa dan rasa saus dah cantik, boleh menutupi api.

Nota:

Boleh juga menggunakan daging dan kentang untuk diletakkan untuk resipi ini[src].

Leave a Comment