Resipi Ayam Percik Mudah dan Sedap

Resipi Ayam Percik – Kuliah Zohor Ustaz Dr Mohd Azmi Mat Sah kita harus bersyukur kerana menjadi orang percaya, sebagai seorang Muslim dan terima kasih kerana menjadi umat Nabi Muhammad SAW. Alam diciptakan kerana Rasul Allah. Kewujudan Ramadan juga disebabkan oleh Nabi. Jadi, kita perlu memperbanyakkan syukur.

Ustaz bermula dengan menyebut pada hari dan hari pertama Ramadan, orang penuh di masjid dan surau. Mengapa ini begitu? Orang ramai yang tertipu oleh shaitan. Kami lumba-lumba lumba-lumba untuk melaksanakan amalan sunat. Amalan fardhu sederhana lagi besar.

Meeka yang berkumpul untuk berjumpa masjid kerana solat terawih nak atau kerana solat Isat. Ketika datang ke Isyak, kami menjaga jalan raya. Masih tidak ramai orang berdoa di masjid. Mudah-mudahan dengan berkat Ramadan, orang ramai akan ramai di masjid.

resipi ayam percik
Gambar ayam percik kelantan

Apabila kanak-kanak berpuasa, ibu akan memberi ganjaran tetapi bab doa kami bukan untuk ganjaran sama ada. Sederhana anak-anak solat untuk berdoa sejak berumur 7 tahun. Ibubapa boleh mengambil anatomi dengan doa. Ini adalah kesilapan dalam mendidik. Benar-benar mendidik anak berpuasa tetapi tidak membebankan solat.

[irp]

Ustaz juga membincangkan perbezaan perbuatan di bulan Ramadan dengan hari biasa di mana amalan berkhatan itu diwajibkan diwajibkan. Pada bulan Ramadan, 70 sunat rakat solat baru bersamaan dengan 1 solat fardhu. Jika kita melakukan doa doa ke-8 di tempat terbaik di surau, solat belat dihubungkan di rumah. Ia boleh dilakukan supaya ia memasuki panggilan fajar untuk berdoa. Jadikannya Qatullail solo.

Orang yang beriman ketika di masjid misalnya ikan di dalam air. Ikan apabila di dalam air akan berenang berenang secara senyap-senyap. Sekiranya ikan keluar dari air, tanda ikan sudah mati. Apabila orang munafik juga, ketika di masjid misalnya burung di dalam sangkar yang tidak tahan jenis cacing panas.

[irp]

Cepat jerk sehingga tidak ada masa untuk berzikir juga selepas solat. Mesej Suedang ustaz supaya selepas solat, jangan lupa beristighfar. Jika anda tahu jenis orang yang pernah ada bersama dengan Al-Quran. Contohnya orang sekarang dengan telefon bimbit yang tidak boleh diterima.

Walaupun saya berpuasa di surau, tetapi saya tidak bimbang kerana Nana menyediakan pelbagai hidangan untuk memecah puasa. Secara kebetulan Alain juga rajin membantunya di dapur.

Resipi ini telah bertahan selama bertahun-tahun. Tempoh, cikgu Asmat memasak Ayam pedas di rumah Kak Hasnah atas permintaan kami. Ingat Asik anak ayam yang dijual di Ramadhan Bazaar di Pasar Jelawat, lazat. Ia tidak pasti bahawa dia masih berdagang di Bazar Ramadan.

[irp]

Resipi Ayam Percik

Jom menyewa resipi ayam pedas Kelantan amat lezat dan sedikit sukar untuk ditemui di sini. Jika ia dijual, ia tidak merasakan seperti ayam pedas asli dari Kelantan.

[irp]

Bahan bahan :

 • 1/2 ekor ayam – potong 2 atau yang disukai
 • Garam secukupnya
 • Gula – guna dalam 2 sudu besar kena ada rasa sikit manis
 • 1/4 keping asam keping – letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
 • 2 kotak santan kotak – kalau guna santan pekat perah, lagi sedap

Bahan kisar :

 • 10 ulas bawang merah
 • 3 ulas bawang putih
 • 1 inci halia
 • 1 batang serai – guna separuh jer (boleh juga diketuk sahaja)
 • 3 – 4 tangkai cili kering

Cara memasak :

 1. Julat semua bahan dengan sedikit santan tebal. Masukkan gula, garam dan asid / jus asid cip. Tuang separuh ramuan di sekitar ayam dan rebus.
 2. Selepas memasak ayam, buang dan biarkan ayam dibakar. Nota: Resipi ayam tradisional yang dipanggang dengan garam dan bawang putih dikukus dengan serta-merta sebelum dibakar.
 3. Separuh daripada bahan-bahan yang dimasak di dapur dengan api perlahan sambil terus berkecai. Masak kuah yang sangat tebal.
 4. Masukkan cip asid, garam dan gula. Laraskan rasa dan boleh dialih keluar.
 5. Ayam rebus dibakar dan apabila ayam bermula sedikit keperangan, ramuan bahan merata dan membakar lagi dengan serta-merta. Ayam dan lembab ramuan yang dihidupkan semula berulang kali di kedua-dua bahagian.
 6. Boleh dilantik untuk berkhidmat.

Nota:

Sekiranya anda suka sos yang dicicah, boleh ketepikan sedikit sos pedas. Kerana versi asal Kelantan, sos pedas dilekatkan pada ayam atau ikan.

Leave a Comment