Resipi Crabs Stuffed Sedap

Resipi Crabs Stuffed Sedap – Alhamdulillah Akhirnya 50 juta matlamat paparan halaman menjadi kenyataan hari ini. Alhamdulillah kerana saya mendapat banyak komen komen dari pembaca yang telah mencuba resipi resipi yang telah dihina.

Tidak ada apa-apa untuk menyenangkan saya selain daripada mengetahui bahawa dating telah dilakukan sedikit sebanyak membantu dan memberikan kepada semua. Saya mahu memohon maaf jika saya tidak dapat membalas semua komen yang tertinggal.

Resipi Crabs Stuffed
Gambar crabs stuffed

Saya cuba menjawab komen dalam bentuk soalan atau memerlukan penjelasan. Tetapi percayalah bahawa saya membaca setiap komen yang tertinggal dan sangat menghargainya.

[irp]

Sebelum memasukkan bab resep, saya ingin berkongsi pengalaman saya minggu ini. Sesungguhnya semasa kuliah Zohor Ustazah Ros Izanuri membuatkan saya berasa sangat sebak. Kata Ustazah, saya hanya boleh mahir tetapi puanlah yang merasakannya.

Tajuk utama kuliah ialah pendeta. Kata ustazah, Tuhan tahu bila kita akan mati. Tuhan tahu di mana kita akan mati. Tuhan tahu dengan cara kita akan mati. Tuhan selalu melihat apa yang kita buat. Tuhan menyertai kita.

Di Padang Masyhar semua orang berada dalam keadaan ketakutan. Walaupun semua orang terserempak, tetapi tiada siapa yang mempunyai masa untuk melihat keadaan orang lain. Tidak ada yang dapat membantu walaupun isteri dan anak-anak.

[irp]

Menulis tentang seorang suami atau ayah yang menimbang perbuatan buruk melebihi sedikit amalan yang baik. Jadi cari semua orang yang boleh membantu. Tetapi semua tidak dapat membantu kerana urusniaga di akhirat hanyalah pahala. Tidak lagi wang ringgit. Akhirnya malaikat membawa seorang lelaki untuk menggoda Tuhan.

Tuhan sangat sayang kepada kita. Mengapa kita sebagai hamba bukanlah untuk ketaatan kepada Allah di dunia. Tuhan memberi kita rahmat tak terhingga. Bayangkan apa yang ada di bumi dibuat oleh kita sebagai khalifah di bumi ini. Oleh itu, dinasihatkan supaya kita mengingati Tuhan banyak dengan dhikr sepanjang masa.

Hari ini saya mempunyai resipi Kepiting Stuffed atau Ketam Sumbat. Ketam tidak sengaja membeli jeruk kecil supaya kandungannya tidak banyak. Ia hanya boleh mengandungi 145 gram kandungan. Nelly yang ada di sini setiap akhir minggu bertanya apakah ini semua yang saya sediakan untuk makan tengahari.

[irp]

Hahaha Saya sebenarnya tidak membuat memasak untuk makan tengah hari tetapi hanya untuk makan makan jadi baik-baik saja. Ini kerana selepas giliran suami, saya akan menghadiri majlis persahabatan kawan saya. Akhir malam, ada makan malam tuan rumah makan malam tahunan.

Resipi Crabs Stuffed

Saya ingin memberikan Ketam Stuffed atau Ketam Sumbat selepas melihat Tengku Puan Pahang, Tunku Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menyediakan Stuffed Crabs di raja Instagram. Saya menaruh minat TPP sejak raja mengadakan perkawinan dengan Tengku Mahkota Pahang, apalagi keterampilan raja yang suka memasak membuat raja sangat dikagumi.

Kanak-kanak makan dengan dicosah sos cili sahaja. Sekiranya anda suka ia juga boleh dibakar dengan keju parut sedikit di permukaan atas. Tetapi jika nak mengekalkan kolesterol dalam badan, maka mengurangkan makanan berlemak. Resipi perkhidmatan Jom adalah mudah di bawah ….

[irp]

Bahan bahan :

 • 5 – 6 ekor ketam – rebus 
 • 1 labu bawang besar – potong dadu
 • 1/2 batang karot – potong dadu kecil
 • 1 biji ubi kentang – potong dadu kecil 
 • Daun ketumbar – hiris 
 • 1/2 sudu kecil garam
 • 1/2 sudu kecil serbuk perisa ayam – jika suka
 • Sedikit lada sulah – tumbuk
 • 1 biji telur – pukul sedikit
 • 1/2 cawan serbuk roti 
 • 1-2 cawan minyak – untuk menggoreng

Cara memasak :

 1. Ketam dibersihkan dan direbus dalam 4-5 minit atau lebih masak. Kemudian boleh dikeluarkan dan dapatkan kandungan kepiting. Kulit ketam harus benar-benar dibersihkan dengan mendidih. Keluarkan mata dan antena. Sekiranya banyak, ia boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk kegunaan masa hadapan.
 2. Panaskan dalam 1-2 bilah minyak masak besar dan tumis bawang besar, diikuti dengan kentang dan karot dalam selama 3-5 minit. Angkat dan masukkan kandungan kepiting, garam, lada dan serbuk perisa. Apabila ia suam-suam kuku, masukkan roti dan serbuk telur. Ramping.
 3. Taburkan tepung di kulit kepiting dan isi campuran ke dalam kulit ketam. Jadikan ia habis. Nota: juga boleh disembur dengan minyak di dalam kulit untuk mengelakkannya daripada melekat.
 4. Minum minyak dan goreng dalam goreng dalam selama 4 minit sehingga masak. Pastikan bahagian tersebut tersumbat di bahagian atas dan tenggelam dalam minyak sepenuhnya. Apabila memasak, buang dan sajikan dengan tomato atau sos cili.

Leave a Comment