Resipi Cucur Ikan Bilis Lembut dan Sedap

Resipi Cucur Ikan Bilis – Tazkirah Zohor Ustaz Najhan buku Ayyuhal Walad yang Saran Imam Ghazali hingga 19. Makna tawakkal. Bahawa anda meneguhkan niat Tuhan dan berjanji bahawa apa yang ditakdirkan untuk anda pasti akan sampai kepada anda walaupun semua makhluk cuba untuk menghalangnya. Jika dia tidak ditakdirkan untuk anda, nescaya tidak akan tiba walaupun semua makhluk ingin menyampaikannya kepada anda.

Apa yang dijelaskan dari niat tawakkal. Tujuan lain adalah bergantung kepada Tuhan. Penyerahan kepada Tuhan. Penyerahan adalah tugas setiap orang percaya. Kewujudan tanggungjawab dan musabab yang kita buat. Dapatkan berdoa kepada Tuhan.

resipi cucur ikan bilis
Gambar cucur ikan bilis

Kita tertakluk kepada sifat bijak pentadbir ini. Peranan kita sebagai wujud, ada peranan dan usaha yang dibuat. Bukan hanya kepercayaan. Ada juga musababs seperti penerapan penyakit adalah ubat, penyediaan musabab adalah usaha.

[irp]

Allah telah menyatakan dalam Al-Qur’an sifat orang yang beriman itu adalah orang yang dipercayai. Ia bukan di bawah kuasa kudrat kita tetapi segala-galanya kita berada di barisan hadapan Tuhan. Semua dalam pengetahuan Tuhan. Orang percaya kepada Tuhan. Semuanya bergantung pada Tuhan. Kudrat dan usaha kami adalah terhad. Tuhan adalah orang yang memerintah segala-galanya.

Jadi kita telah mengesahkan kepercayaan kita kepada semua janji Tuhan. Segala janji Allah berada di tangan usaha manusia, berjanji untuk menjadi apa yang dia peroleh atau akan dapat melakukan apa yang didoakan.

[irp]

Sifat tawakkal adalah sifat hati. Apa yang ditakdirkan Tuhan akan datang kepada anda, walaupun semua makhluk cuba menghalangnya. Sebaliknya. Takdir Qada dan Qadar Allah adalah satu perkara yang rahsia. Kena pasti kes ini walaupun kita tidak tahu Qada dan Qadar kita. Mendapat niat yang betul. Itulah sifat iman kita.

Jika Tuhan telah menentukan, tidak akan dapat dihalang. Contoh rezeki. Setiap orang ada rezeki masing-masing samada sikit atau banyak. Boleh jadi cepat dan mungkin ada perlahan. Semua berbeza walaupun. Burung diberi rezeki apabila keluar dari sarang dengan perut kosong walaupun burung tidak masuk akal. Semua telah ditentukan oleh Tuhan.

[irp]

Burung kembali dengan perut penuh. Itulah janji Tuhan bahawa semua orang mempunyai rezeki. Sekiranya Tuhan tidak membenarkan, kita tidak akan mampu walaupun ada usaha. Inilah sifat sebenar yang patut wujud. Tawakal adalah sempurna iman kita.

Jangan memecahkan iman dan kepercayaan, kerana hidup kita tidak akan bernilai jika kepercayaan kita patah. Satu contoh kepercayaan yang merosakkan adalah mengatakan segala yang saya dapat adalah kerana usaha saya. Atau semata-mata bergantung pada mata tanpa cuba. Cukup di sini dan mudah-mudahan ia akan memberi kita semua. Sekarang kita memasuki beberapa bab memasak hari ini.

[irp]

Ini adalah catatan lama yang saya berikan ketika saya mengambil setengah hari untuk mengambil Aween ke jurusan orientasi di KDU untuk kajian A Level. Tetapi pada hari yang sama, Aween mempunyai ujian panduan, kami dipaksa berdiri. Semasa menunggu Aween untuk menyelesaikan ujian panduan, kami pulang ke rumah terlebih dahulu.

Sekiranya anda masih ingat di dalam trunk, masih ada lebih banyak daun bawang lebih daripada memasak Kentang Baru sekarang,  saya terus ke dapur untuk menyediakan bahan untuk membuat Cucur Bilis. Jika tidak digunakan dengan segera, daun akan rosak kucai dan terbuang begitu sahaja.

[irp]

Aween selesai peperiksaan lewat malam, jadi kami tidak mempunyai masa untuk pergi ke program orientasi. Aween terus mendaftar selepas taklimat ringkas dan permulaan pembacaan pada hari berikutnya. Tahniah untuk memulakan kajian untuk Aween. Mungkin beruntung anak yang bertuah di dunia dan akhirat. Aamiin.

Ikan bili boleh digoreng seketika atau mungkin juga kasar. Tetapi ikan yang saya gunakan sedikit lembut, jadi saya tidak membuat apa-apa. Hanya siram dan teruskan ke dalam longgokan. Biasanya, saya meletakkan serbuk baking sedikit tetapi hari ini saya menggantikannya dengan soda bikarbanat selepas membaca sandaran dari seorang blogger.

[irp]

Resipi Cucur Ikan Bilis

Saya suka mencuba petua dan petua yang dikongsikan dalam apa jua yang berkaitan dengan masakan. Marilah kita mempunyai pengetahuan dalam memasak yang kita boleh memanjangkan juga untuk manafaat yang lain. Sekiranya anda melihat gambar, saya ingin membuat kek sedikit bulat dengan bentuk bulat, jadi ia agak segar. Hahaha suka segar segar …

Resipi perkhidmatan Jom yang saya gunakan hari ini. Walaupun sejuk, masih lembut lagi. Hari ini kelajuan pucuk dicicah dengan sos cili sahaja.

[irp]

Bahan bahan :

 • 2 cawan tepung gandum
 • Segenggam ikan bilis – belah 2 kalau besar
 • 1 ikat daun kucai – potong pendek
 • 3/4 cawan bawang besar Holland – potong dadu
 • 1 biji cili merah dipotong kecil – tak letak
 • 1/4 sudu kecil soda bikarbanat
 • 1 sudu besar gula
 • 1 sudu kecil garam
 • Secubit serbuk kunyit
 • 1/2 cawan air panas mendidih
 • 1 1/2 cawan air biasa – lebih kurang 250 ml

Cara memasak :

 1. Bersatu semua bahan di atas kecuali air. Kacau. Tuang sedikit air ke dalam campuran supaya ia mencapai lampiran yang betul. Tidak perlu membelanjakan air jika sudah sesuai kelikatannya.
 2. Jika lebih banyak cecair, tambahkan 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit. Tuangkan air panas. Biarkan dengan serta-merta supaya soda bikabanat naik.
 3. Panaskan minyak dan setelah minyak benar-benar panas, goreng dengan api sederhana jadi kekuningan. Angkat dan tos.
 4. Makan panas panas. Cicah dengan sos cabai atau mayonis atau apa yang lebih disukai.

Leave a Comment