Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Karipap Sardin Sedap

Resipi Karipap Sardin Sedap

Resipi Karipap Sardin – Karipap adalah antara kuih yang paling sering saya sediakan kerana saya peminat keras karipap terutama karipap sardin. Walaupun badan itu sakit kerana demam dan sakit sejak beberapa hari yang lalu tetapi saya bertekad untuk membuatnya walaupun bersendirian. Yang paling sejuk. Tetapi karipap orang sakit, tentang asalnya sudah siap dan karipap jer.

Cukup atau tidak, itu di sebalik tekaan. Nasib baik, tengah-tengah roll, Nelly kembali dan bersedia untuk membantu doh ketika saya memasuki teras dan membuat kelim. Saya sangat letih kerana curp saya paling menghormati rasa saya. Ia bukan puashati makan karipap yang dibeli. Dah tidak begitu mahal dan mahal. Sekiranya ia lazat, saya sanggup membayar harga yang tinggi.

Setakat ini, saya mempunyai 3 versi resipi untuk bekalan pastri. Apabila ditanya saya hampir sama, dan pastinya segala-galanya lazat dan rangup, jadi baiklah untuk memilih mana-mana resipi pastri jika anda mahu membuat karipap. Perbezaan resipi hari ini dengan resipi yang saya telah cuba sebelum ini ialah kuantiti air. Biasa saya menggunakan 450ml tetapi kali ini saya menggunakan 400ml sahaja.

Resipi Karipap Sardin
Gambar karipap sardin

Saya membuat pastri menggunakan 1 kg tepung gandum. Sesungguhnya banyak karipap yang dihasilkan. Jadi saya hanya goreng tukang masak hanya untuk mematikan tepung dan menyimpannya di dalam beg penyejuk beku dan menyimpannya di dalam penyejuk beku. Jadi pada waktu yang lain, rasa yang paling sejuk makan, makan goreng sahaja memasak keparah.

[irp]

Sebelum kita melihat resipi saya ingin kongsikan sedikit perintah Ustaz Ibrahim Muhammad kepada saya untuk bersabar walaupun hati terluka dan dikutuk di belakang kerana kesabaran adalah istana iman. Dia berkata lagi, dengan kesabaran kita akan diberi ganjaran, sedangkan mereka yang bersumpah akan mendapat dosa besar.

Dalam kuliah Dhuha Ustaz Iqbal juga dikongsiikan bahawa orang yang masuk surga adalah taqwanya tinggi kepada Allah dan akhlak yang baik. Bukan hanya mata orang yang mengamalkan banyak soleh tetapi mungkin kurang dari segi moral manusia.

[irp]

Resipi Karipap Sardin

Hari ini terdapat banyak cara untuk mendapatkan pengetahuan untuk memperbaiki amalan kami. Setiap hari kami ditempah dengan pelbagai tempahan terutamanya melalui whatsApp. Sama seperti memberitahu kebenaran kematian kerana ia tidak sepatutnya pergi kepada orang tua atau yang sakit. Mati itu mesti. Resipi perkhidmatan Jom di bawah.

[irp]

Bahan Pastri :

 • 1 kg tepung gandum
 • 1/2 cawan majerin
 • 1 cawan minyak masak
 • 400 ml air + 1 sudu besar garam

Cara memasak :

 1. Panaskanlah majerin bersama minyak supaya campuran cair dan panas sekali.
 2. Tuangkan majerin panas ke dalam tepung gandum dan kendur. Apabila ia telah suam-suam kuku, uli sebati sambil menambah air sedikit demi sedikit jadi dapatkan doh mudah lembut dan jangan melekat di tangan.
 3. Panaskan selama 30 minit hingga 1 jam dalam keadaan sejuk. Canai doh dan bentuk karipap. Sekiranya terdapat lebih banyak doh, ia boleh disimpan di dalam penyejuk beku.

Bahan Inti :

 • 2 tin Sardin Mackerel – tin besar
 • 4 biji ubi kentang besar – potong dadu
 • 2 biji bawang besar – potong dadu
 • 2-3 biji cili merah – hiris halus
 • 1 pokok daun sup – hiris tak letak sebab tak ada stok
 • 2 sudu besar cili kisar 
 • Garam
 • Air perahan limau nipis

Cara memasak :

 1. Singkirkan sardin dan sos. Hancurkan sardin dengan menggunakan garfu.
 2. Panaskan minyak dan kacau sehingga cilantro supaya sangat segar. Kemudian sardin, bawang besar dan kentang. Akhir sekali masukkan jus garam dan limau.
 3. Juga taburi daun sup dan cili merah. Dihancurkan serta-merta dan boleh menyala api.
 4. Keluarkan teras sebelum ia boleh digunakan.

Cara Membuat Karipap :

 1. Saya tidak menggunakan rujukan untuk doh yang digulung. Sekiranya makan sendiri, itu adalah OK kerana saiznya tidak sama. Selepas memasuki teras, saya menutup doh itu, kemudian ditekan di sekitar teras dan memotong pastri menggunakan pisau.
 2. Siaran akhbar dan jahitan. Sekiranya anda mahu menjadi cantik dan saiz yang sama, anda boleh doh dan ditamatkan dengan rujukan.

Bagaimana Fry :

Pastikan minyak adalah banyak dan ia benar-benar panas. Selepas itu, api dapur ditutup dan masuk karipap. Kemudian ia mula menyalakan api dapur. Dengan cara ini, karipap kami menjadikan jerawat lebih sedikit dan menggerutu. Goreng dengan api perlahan-lahan supaya ia masak dan segar.

Cara Simpan : 

 1. Untuk membuat karipap beku atau sejuk beku, ada dua cara yang satu masak masak pertama. Angkat, sejuk dan letakkan di dalam tudung atau beg beku dan simpan di dalam penyejuk beku.
 2. Cara kedua adalah dengan menyediakan curpap siap pakai dalam jahitan dan disusun dalam span bersalut plastik dengan jarak antara satu sama lain. Masukkan ini ke dalam peti sejuk dalam masa 30 minit. Selepas ia agak sukar, keluarkannya dan masukkannya ke dalam beg yang diskru atau beku. Simpan di dalam peti sejuk.

Leave a Comment