Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Kek Karamel Mat Gebu

Resipi Kek Karamel Mat Gebu

Resipi Kek Karamel – Sos karamel disediakan atas permintaan rakan bersama dengan Cheesecake Japanese Cotton Soft untuk dimakan di pejabatnya. Apabila saya mengetahui bahawa rakan saya ingin memesan Kek Karamel untuk dimakan sendiri, saya terus menghantar mesej yang memberitahu saya yang saya beri kepadanya.

Resipi Kek Karamel
Gambar Kek Karamel

Untuk rujukan masa depan, saya ingin menyebut di sini penyediaan Kek Karamel menggunakan resipi yang menghasilkan lapisan karamel tebal dari yang saya buat. Walaupun saya melihat gambar yang disiarkan oleh rakan-rakan, mereka lebih tebal daripada apa yang saya hasilkan, tetapi jika dibandingkan dengan resipi sebelumnya saya harus bersemangat.

[irp]

Resipi Kek Karamel

Saya membuatnya lewat petang bahawa ia adalah sebaik dari belakang rasmi, jadi gambar itu tidak berapa cantik imej kerana ia terpaksa bergantung kepada pencahayaan di dapur sahaja. Resipi yang saya gunakan kali ini seperti di bawah. Jom layan resepi dulu.

[irp]

Bahan A – Gula Hangus

 • 2 1/2 sb gula pasir

Cara memasak :

 1. Mempunyai hidangan pusingan 8 inci.
 2. Taburkan gula dalam lembaran pembakar dan masak dengan api perlahan-lahan. Biarkan gula pecah dan warna berubah menjadi perang.
 3. Ratakan gula dengan kuali kiri dan kanan berputar. Biarkan gula sejuk. Ini gula sejuk akan menjadi keras dan akan retak dan bunyi seperti kaca pecah ketika keras. Snipe.

Bahan B – Adunan Karamel

 • 1 tin susu cair
 • 60gm gula castor
 • 1/2 sk esen vanila
 • 2 biji telur
 • 3 kuning telur

Cara memasak :

 1. Susu dan gula terperangkap sehingga gula larut.
 2. Secara terpakai, telur dan intipuknya perlahan-lahan sehingga tidak menjadi buih.
 3. Campurkan kedua-dua bahan bersama-sama dan gulung perlahan-lahan. Kemudian penapis ke dalam pan gula pasir sebelum ini. Snipe.

Bahan C – Adunan Kek 

 • 140 gm tepung gandum
 • 60 gm gula kaster
 • 3 kuning telur
 • 135 ml air
 • 45 ml minyak
 • 1 sk baking powder

Cara memasak :

 1. Tekan telur kuning, minyak dan air sehingga hujung dan bertukar menjadi putih.
 2. Kemudian masukkan gula pasir dan tekan lagi sehingga ia naik sekali ganda.
 3. Hidupkan pengadun dan tambah tepung terigu dan serbuk penaik.
 4. Letakkan sedikit dan huru-hara perlahan-lahan ke belakang sehingga kesemua mereka dapat dengan sempurna. Snipe.

Bahan D – Bahan Meringue

 • 6 biji putih telur – pastikan tiada campuran telur kuning
 • 70 gram gula castor
 • 1 kr krim serbuk tar-tar

Cara memasak :

 1. Pastikan semua peralatan kering. Masukkan putih telur dan jeda sehingga berbuih.
 2. Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. (puncak lembut – jika kita membalikkan hidangan pembakar, putih telur tidak jatuh.)
 3. Tambah 1/3 daripada ramuan merinque kepada campuran tepung. Belakang tanpa lengan.
 4. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Fucked perlahan-lahan.

Cara Menyediakan Jenis Keseluruhan Caramel :

 1. Sebarkan sama kepada 3 bahagian yang sama di sekunder.
 2. Letakkan pewarna yang anda suka, warna-warna cerah sebati.
 3. Bermula dari tengah, sudukan 3 sudu besar adunan purple, diikuti 3 sudu besar pink atas lapisan purple, dan 3 sudu besar adunan biru atas pink lapisan pink. (Nota – adunan yang dari awal awal memang akan terapung di atas karamel, sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan tetap)
 4. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan 2 sudu besar pula setiap lapisan warna.
 5. Tamatkan sekali dengan 1 bilah besar setiap lapisan warna. Lash di bahagian atas dengan tongkat. Tetapi jangan sampai lapisan telur.
 6. Panaskan ketuhar pada 170C dahulu. Jika dah masukkan kek dalam ketuhar, swap pada 160C. Gunakan api bawah sahaja sahaja.

Kaedah Steam Bath :

 1. Tuangkan air panas dalam kuali yang lebih besar daripada kuali tembaga.
 2. Letakkan hidangan yang mengandungi kek dalam baking pan yang mengandungi air panas.
 3. Letakkannya di rak bawah di dalam ketuhar. Bakar kek kek pada 160 C dengan api turun selama 1 jam 10 minit atau lebih kek masak.
 4. Jangan buka pintu ketuhar semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
 5. Selepas memasak biarkan kekal abadi di dalam ketuhar supaya kek kek di pinggir kuali. Gunakan pisau di sekitar kek, jika anda mahu. Letakkan kuali untuk mengeluarkan air karamel manakala tangan lain memegang hak untuk tidak jatuh. Letakkan tuala kertas dapur untuk menyerap air.
 6. Balikkan bahagian atas pinggan dan biarkan kek turun ke bawah. (Lap-lapkan air karamel yang turun di bahagian tepi kek – elok letak kek atas jaringan supaya tak tenggelam).
 7. Potong kek apabila betul-betul sejuk. Simpan ais di dalam peti untuk bertahan lebih lama. Kek ni juga lazat dalam makan pada saat yang sejuk.

Leave a Comment