Resipi Kuih Keria Lembut dan Sedap

Resipi Kuih Keria Lembut dan Sedap – Saya kagum mendengar ucapan Sultan Nazrin Shah di radio semasa lawatan ke pejabat pagi ini. Antaranya yang sempat saya petik ialah “anak Melayu yang telah berjaya, telah berjawatan, telah berkedudukan jangan jadi seperti kacang lupakan kulit. Bangkit untuk membantu anak bangsa. Walaupun telah bersarapan dengan keju dan sosej”.

Makna yang sangat mendalam kerana apa yang saya perhatikan orang Melayu jarang sekali membantu anak-anak bangsa. Saya bukan perkataan, tidak langsung. Tetapi jarang. Seperti kata Ramlee P Ramlee, jarang berlaku. Berbeza dengan orang Cina atau India yang saling membantu dan lebih banyak “ukhwah” di antara mereka.

Saya tidak berniat bercakap tentang “perkauman”. Yang merupakan contoh yang baik yang kita buat. Tetapi lihat sendiri di mana di dalam organisasi kita. Ia tidak boleh dinafikan bahawa anak-anak Melayu masih perlu dibimbing dan dipimpin. Peluang peluang diberikan kerajaan menjadikan segelintir anak-anak Melayu menang. Tetapi jika mereka menang, apakah sumbangan mereka untuk membantu anak-anak Melayu yang lain. Masih ramai lagi yang terlepas dan perlu diberi perhatian.

Di antara mereka adalah cara untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris untuk menambah “kebolehpasaran” di kalangan orang Melayu. Cina dan India fasih berbahasa Inggeris sejak zaman kanak-kanak. Mereka mempunyai kelebihan dalam kerja temuduga atau biasiswa dan juga dalam kerja mereka sendiri.

Diingatkan oleh Allahyarham Tan Sri M. Basir Ahmad yang memberi pertimbangan khusus dalam memberikan penanda penguasaan bahasa Inggeris kepada calon Melayu yang menghadiri temuduga terutamanya jika mereka datang dari kampung setelah mengambil infrastruktur dan persekitaran pembelajaran di kampung.

Resipi Kuih Keria Lembut dan Sedap
Gambar kuih keria lembut dan sedap

Sebelum kita melihat resipi, saya ingin memberitahu sedikit bab kuih keria. Kek ini adalah kek kegemaran Encik Hubby. Lebih-lebih lagi saya rebus yam parsnip untuk membuat Kuih Chek Mek Molek yang diminta oleh Juita, saya menyimpan untuk dibuat Kuih Keria sebagai hidangan senja.

[irp]

Cara menyediakan cheese atau pipi mek molek lazat adalah dengan menggunakan tepung gandum secukupnya. Jika tepung gandum, kuih akan sedikit sukar dan tidak enak. Bab ini mendapat banyak keseronokan. Jika saya memberikan kios ceria, saya agak trauma dengan bab ini.

Pernah saya menyediakan kuih keria yang banyak untuk dibawa ke majlis perjumpaan dengan geng geng alumni. Sekali gula dianggap sebagai melih kih melee dan menjadi penyangga. Rasa kecewa tidak patut diberitahu. Sense of nangees nangees.

[irp]

Resipi Kuih Keria Lembut dan Sedap

Dari situ, saya belajar tips untuk mengelakkan ianya menjadi cair ialah dengan memasukkan sedikit tepung gandum semasa proses menyira. Resipi Jom memberikan kira keria dan ramuan yang digunakan untuk berfikir kira kuih di bawah. Jom layaaan …

[irp]

Bahan bahan Kuih Keria Lembut :

 • Ubi keledek – rebus dan tumbuk
 • Tepung gandum secukupnya

Cara memasak : 

 1. Satukan kedua dua bahan di atas dan gaul sebati. Ambik secubit adunan dan dibulat bulatkan.
 2. Ambik sebiji doh yang dibulatkan dan dibentuk seperti kuih keria dengan dileper dan kemudian dibuat lubang di tengahnya. 
 3. Panaskan minyak sehingga betul betul panas dan goreng kuih keria. Bila ianya berwarna keperangan, dibalik balikkan. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sedia untuk disira.

Bahan Sira :

 • 3 sudu besar gula
 • 2 sudu besar air
 • Secubit tepung gandum – opsyenal

Cara memasak :

 1. Campurkan gula dan air dengan api perlahan agar air gula menjadi tebal dan berbuih. Masukkan kari kori yang sejuk dan huru-hara secara purata.
 2. Jika air gula bersaliran rata di tempat memasak, taburkan gandum tepung sedikit supaya ia tahan lama dan tidak mudah cair.
 3. Teruskan mengacaukan supaya kerak gula dilekatkan pada kek. Tutup api dan boleh dikeluarkan dari kawah.

Leave a Comment