Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Kuih Tako Paling Sedap

Resipi Kuih Tako Paling Sedap

Resipi Kuih Tako – Sebaik sahaja membeli belah tingkap dengan Nana di TAR Road malam tadi, saya pergi ke dapur untuk menyediakan Kuih Tako. Sudah beberapa hari untuk menyimpan resipi dan bahan-bahan yang ada. Satu komposisi boleh menjadi 8 bekas Kuih Tako yang diisi dalam dadih. Sekiranya terdapat banyak, kalikan.

Resipi Kuih Tako
Gambar kuih tako

Resipi ini saya ambil dari blog Qasey Honey. Pada mulanya saya tidak membuat Kuih Flour Pelita yang telah menjadi kegemaran saya sejak itu. Tetapi apabila saya memikirkan resipi yang sedikit salah, saya menggantung keinginan untuk pertama kali bertemu dengan resipi sebenar yang sepadan dengan tepung lampu yang saya makan di mana bahagian bawah sekali air gula, lapisan hijau dan bahagian atas lapisan putih.

[irp]

Resipi Kuih Tako

Laa kuih tako resipi tetapi dok menceritakan tentang tepung telur ayam pelita. Saya mula mengenali Kuih Tako setelah menonton drama kecongkakan yang sangat menyedihkan di TV3 lama dahulu iaitu Seputih Qaseh Ramadhan lakonan mantra. Jadi sekarang, saya menjadi gila apabila mengingati garis cerita. Dari sana, yang paling keren untuk makan Kuih Tako.

[irp]

Lapisan Bawah :

 • 25 gm tepung hoen kwe hijau @ 3 sudu besar
  1 1/2 cawan air
  1/2 cawan gula
  2 biji sengkuang cina – di potong dadu (saya guna buah pear)

Lapisan Atas :

 • 25 gm tepung hoen kwe putih  
 • 2 cawan sartan – 1/2 cawan santan + 1 1/2 cawan air 
 • Secubit garam 

Cara memasak :

 1. Susun kotak pandan di atas dulang. Strip cina Cina di dalam kotak pandan. Saya menggunakan tanda plastik.
 2. Letakkan semua bahan di bawah periuk memasak dan masak di atas api sederhana sambil mengacaukan sehingga ia bertiup dan menebal, terus api ditutup dan dimasukkan ke dalam kotak pandanus. Snipe.
 3. Kemudian juga buat lapisan atas. Gabungkan semua lapisan teratas di dalam periuk dan masak dengan api sederhana semasa dalam kekacauan. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Apabila dia muncul kecil, tu terus menutup api.
 4. Pastikan lapisan bawah menjadi keras dan kemudian tuangkan lapisan putih. Tuangkan dari tepi terlebih dahulu supaya dia tidak melompat ke lapisan bawah. Tuang perlahan-lahan.
 5. Tunggu sejuk dan kemudian boleh disimpan dalam peti. Makan sejuk yang lazat!

Leave a Comment