Resipi Mee Goreng Sedap dan Mudah

Resipi Mee Goreng Sedap – Saya ingin memulakan dengan ucapan syarahan Perdana Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani yang diadakan di auditorium tempat saya bekerja. Kehidupan kita bukan sahaja di dunia tetapi akan hidup semula kerana kita sedang dalam perjalanan ke bidang Masyar. Kehidupan kita di dunia hanya dalam lingkungan 60-70 tahun. Dalam masa yang terhad, menjadi pintar sebagai manusia pandai yang bukan sahaja berfikir tentang kehidupan di dunia tetapi berfikir jauh untuk berfikir hidup yang akan hidup di akhirat.

Orang yang paling bijak adalah orang yang mempersiapkan diri dengan amalan itu sebagai bekalan selepas kematian. Kita akan berfikir panjang dan jauh. Peruntukan apa yang perlu diambil untuk mengetuk di hadapan Allah nanti. Itulah sebabnya kami datang dan menghadiri majlis sains supaya tidak terkejut apabila merakam di hadapan Tuhan. Jangan malu apabila dalam suasana lebih besar daripada apa yang kita lihat di dunia ini.

Terdapat kumpulan orang yang mengetuk Tuhan dalam keadaan tidak diinginkan. Dirujuk dalam Sura An Nisa ayat 97, terdapat satu kelas dalam keadaan melakukan ketidakadilan kepada diri sendiri. Mati dalam keadaan tidak bermoral, mati dalam keadaan keengganan. Mati dalam keadaan tidak boleh membaca Quran. Apabila mati, pasti orang itu tidak dapat dipisahkan di hadapan Tuhan.

resipi mee goreng sedap
Gambar mee goreng sedap

Jika malaikat bertanya, ia tidak boleh menjawab. Mengapa mati dalam keadaan keengganan? Malaikat-malaikat mesti bertanya mengapa anda tidak mempelajari sains adalah wajah bumi ini luas. Tempat untuk orang itu adalah tempat azab.

[irp]

Terdapat kumpulan yang tidak peduli secara langsung mengenai kuliah dan majlis agama. Tuhan akan membuka semua pintu-pintu jahat yang dia mahu lakukan dan Tuhan biarkan dia merasa seronok dan puncak hidupnya dan kemudian Allah akan menarik hidupnya dengan kagum. OK sebelum ini dan sekarang kita memasuki bab resipi.

Resipi ini saya belajar dari rakan saya Yat setelah menikmati mee goreng hasil air tangannya sangat enak. Yat berkata, bahan yang digunakan sama seperti orang lain hanya boleh menjadi teknik yang berbeza. Sekiranya diperiksa, ia adalah ramuan yang sama dengan resipi mee goreng. Saya hanya meletakkan sos cili dan sedikit garam dan serbuk berperisa.

[irp]

Selepas mendapat resipi dan bagaimana Yat menyediakan mee goreng, keesokan harinya saya juga meminta hubby berhenti di taper kedua untuk membeli bahan-bahan. Tidak sabar untuk mencubanya sendiri. Yang lebih unik kerana Yat secara langsung tidak menggunakan garam atau rasa serbuk. Hanya sos tomato dan saus manis sahaja. Sebelum ini, saya tidak pernah meletakkan kubis dalam mee goreng. Hanya digunakan dalam beras atau mee hoon goreng saja. Rasanya lazat jika dimasukkan ke dalam goreng mee goreng.

Insya Allah, saya akan terus menggunakan resipi ini untuk memberi mee goreng pada masa akan datang. Resipi ini sangat mudah dan penting yang lazat dan enak. Dengan kesesuaian yang hampir tepat ini, kanak-kanak boleh menyediakan mee goreng mereka sendiri di rumah. Hanya perlu belajar menyesuaikan diri dari segi basah sahaja. Ubi goreng yang lazat adalah mi yang basah. Tidak suka terlalu basah atau terlalu kering.

Untuk 1 mee mee kuning, ia boleh dimakan untuk 3-4 orang. Saya menggunakan 4 pemotong sotong besar. Kos untuk sotong dan mee adalah RM12.00. Keseluruhan Kos dalam RM15.00. Masih murah kerana bahan yang digunakan banyak rencah dan boleh makan menambah tambah. Ringkasnya, jika anda ingin mempunyai jimat, anda mesti memasak sendiri di rumah. Terutama jika menpunyai keluarga besar.

[irp]

Resipi Mee Goreng Sedap

Resipi yang sangat mudah dan cepat disediakan. Gadis itu lebih cantik, letakkan cabai merah yang dihiris. Kemudian lebih berwarna-warni. Saya tidak mempunyai stok, jadi tidak. Hmm 2 hari berturut-turut hamba mee goreng …

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 pek/500 gram mee kuning – basuh & tos
 • 6 ulas bawang putih – ketuk & racik
 • 2 sudu besar cili kisar
 • 1 senduk sos tomato Kimball
 • 1/2 senduk kicap manis Jalen – saya guna 1 senduk

Bahan lain :

 • Udang dan sotong – atau apa yang disukai
 • Sawi/kubis – atau kedua dua

Bahan tabur :

 • Daun sup/daun bawang
 • Cili merah
 • Bawang goreng
 • Perahan air limau nipis – opsyenal

Cara memasak :

 1. Minum masak minyak secukup rasa. Tumis bawang putih sehingga harum, masukkan cabai cabar. Tumis sehingga cili segar sos tomato dan sos manis. Fucked serta-merta.
 2. Tambah 1/2 cawan air. Biarkan ia mendidih dengan api perlahan supaya ia menjadi sedikit tebal.
 3. Masukkan udang dan sotong. Chaos dengan serta-merta jadi sedikit 3/4 masak. Juga termasuk mee kuning bersama sayur-sayuran.
 4. Jika sedikit kering, boleh ditambah sos tomato dan kersik manis. Sesuaikan rasa. Chaos rata dan bersedia untuk mengangkat.
 5. Sebelum sawah, taburkan bawang, goreng bawang dan cili merah. Bagi saya, mesti ada kapur kapur sebelum menikmati.

Nota :

Jika anda suka, boleh meletakkan sedikit garam.

Leave a Comment