Resipi Mee Hoon Daun Limau Purut Sedap

Resipi Mee Hoon – Dalam kes ini, saya agak kurang dikemas kini dengan resipi baru. Walau bagaimanapun, saya telah disentuh kerana paparan halaman blog saya masih direkodkan lebih 100 ribu setiap hari. Sebaliknya statistik menunjukkan lebih daripada 61 juta sehingga sekarang. Alhamdulillah. Saya pasti ramai pembaca blog saya tahu bahawa saya seorang wanita kerja yang masa kerja adalah 9 hingga 5.

Saya masih perlu bekerja kerana dengan pekerjaan ini saya dapat memiliki apa yang saya ada hari ini. Jadi masa yang disediakan untuk memasak sangat terhad. Sekiranya hari bekerja, hanya waktu petang atau hari dalam seminggu. Tetapi masa juga adalah masa yang sama saya perlu berkongsi masa untuk pergi ke surau atau belajar untuk belajar dan juga masa untuk berkhidmat kepada kanak-kanak. Jumlah kehidupan di dunia adalah sementara, kita tidak tahu jika kita akan dijemput.

resipi mee hoon
Gambar mee hoon daun limau

Oleh itu apabila saya memasak, kebaikan saya adalah untuk menghasilkan masakan yang lazat dalam masa yang sesingkat mungkin. Saya akan mencapai apa yang ada di sekeliling. Hatta Portmeirion Saya juga digunakan dalam penyediaan bahan makanan. Jadi saya tidak mempunyai masa untuk menghiasi hidangan dengan alat peraga yang cantik. Selepas kekaburan paras imej, ia terus di lapangan.

[irp]

Selain itu, saya tidak mempunyai Pembantu Rumah untuk membasuh dan membungkus selepas memasak. Apa yang digambarkan, itulah saya. Tiada kosmetik, tiada plastik. Hahaha. Blog saya hanyalah tempat untuk berkongsi sains memasak supaya dapat berguna untuk saya dan kita semua. Itulah sebabnya saya belum lagi berfikiran terbuka untuk menerima tawaran untuk mengeluarkan buku masakan atau muncul dalam reka bentuk makanan di TV.

Resipi Mee Hoon Daun Limau Purut

Beralih kepada resipi hari ini, saya memberikannya kepada permintaan Boy yang kini bercuti selepas menamatkan peperiksaan semester. Ia boleh dikatakan hari menyediakan mee goreng dan goreng mee hoon berputar. Kedua-dua anak kecil saya jarang mengambil beras, apatah lagi waktu malam. Sambutan perkhidmatan Jom mudah dan menjadi kegemaran keluarga kami. Ada rasa tom yam terlalu ya juga.

[irp]

Bahan bahan :

 • 1/2 paket mee hoon – rendam hingga lembut dan tos
 • 10-12 helai daun limau purut – buang tulang
 • 2 biji bawang besar – saiz sederhana
 • 4-5 biji cili hijau (2 cili padi, jika mahu pedas) – tambah cili merah jika mahu ada warna
 • Udang secukupnya – buang kulit
 • 2 biji telur – opsyenal
 • Garam
 • Minyak untuk menumis

Cara memasak :

 1. Daun limau Kisar, cabai dan bawang besar. Jangan terlalu dihancurkan. Panaskan minyak dalam kawah dan kacau bahan-bahan dari julat supaya ia segar dan wangi.
 2. Masukkan udang atau makanan laut seperti sotong. Kemudian masukkan mee hoon dan garam.
 3. Goreng jadi mee hoon lembut, masak dan naik minyak. Laraskan rasa dan boleh dibangkitkan dan disampaikan. Campurkan bawang dan goreng bawang.
 4. Rendam dimakan dengan shell lopor atau apa jenis sampingan yang disukai atau dimakan dengan baik.

Leave a Comment