Resipi Mee Talam Aka Mee Boko Sedap

Resipi Mee Talam Aka Mee Boko – Selamat Hari Buruh untuk semua pekerja di negara aman damai ini. Walau bagaimanapun, saya selalu berfikir tentang bagaimana mereka yang bekerja untuk membayar gaji dengan gaji yang kecil terpaksa menavigasi kehidupan dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Harga kenaikan barang naik dari semasa ke semasa mestilah sangat boleh ditukar ganti. Ingat bagaimana rakan-rakan sejak sekolah rendah yang tinggal di kampung mengadu kerana tidak ada projek sementara semua kanak-kanak masih sekolah. Karyanya sebagai pembina, bergantung kepada projek itu. Projek tidak ada pendapatan.

Bukan peniaga bandar, tetapi orang yang tinggal di kampung juga mengalami kesulitan. Bercakap mengenai kampung itu, saya tidak pernah merasa malu walaupun dengan bangga mendakwa sebagai seorang budak kampung. Saya seorang anak tani yang sentiasa rajin dan gigih. Saya boleh mengatakan bahawa ibu saya boleh memberi makan kepada kami saudara perempuan setahun tanpa membeli barangan runcit dari bar. Nasi dan pekat dari pucuk mereka sendiri yang ditanam dalam “padi” selama setahun supaya musim beras berikutnya.

Lembu, kambing, ayam, itik dipelihara dan telur dipetik dari reban saja. Anda mahu makan ayam, hanya mengejar ayam terlebih dahulu dan terkunci dalam sangkar sebelum disembelih. Berbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran diambil segar dari halaman rumah dan kampung. Ikan dan udang dibubu dan dijala sendiri. Kelapa untuk santan dan kuih muih diekstrak dari kelapa mereka sendiri. Air yang diambil dari telaga. Haaa hebat, tidak ada pergantungan di kedai.

Saya sangat mengagumi ketekunan kedua-dua ibu saya. Walaupun hanya petani, mereka mempunyai tahap kesedaran yang tinggi dan mahu anak-anak berkembang maju dan mempunyai masa depan yang cerah. Alhamdulillah Saya bersyukur kerana produk diri saya hari ini adalah terima kasih kepada pendidikan dan pembiakan cara hidup penduduk kampung.

Semangat bapa saya dan adik saudara lelaki saya adalah model lelaki terbaik yang saya kagumi. Ibuku juga melahirkan anak-anak yang mempunyai prinsip agama yang kukuh yang selalu berdoa untuk mereka. Semoga roh-roh mereka diberkati oleh rahmat Tuhan. Aamiin.

Resipi Mee Talam Aka Mee Boko
Gamar mee talam aka mee boko

Hari ini saya nong makanan penduduk kongsikan kampung. Di mana hendak ke mana pasaran di Kelantan, tentunya kita akan berjumpa dengan peniaga menjual mee di dalam dulang atau dulang besar atau di Kelantan talam yang juga dikenali sebagai Boko. Nasi ini kosong tanpa ayam udang dan lain-lain.

[irp]

Hanya ada batang sayuran di kale. Batang kangkung yang digunakan tidak banyak, seperti yang dikatakan Maznah kawan-kawan sekolah jarang jarang bertemu satu jer kangkung di dalam mee. Tetapi saya meletakkan banyak ler kerana saya suka sayur-sayuran, sekali lagi pulak untuk makan sendiri dengan betul.

Mee inilah yang saya sayang sejak zaman kanak-kanak sekarang. Itulah sebabnya mi ini juga dipanggil sebagai Modo Bodo. Ia terasa sangat baik dalam tekak saya. Sekarang mak cik yang menjual mee talam di pasar Jelawat telah mati. Perdagangan diwarisi oleh semangat. Kampung Mee pada zaman dahulu tidak meletakkan pengawet. Jadi terasa sangat asli.

[irp]

Untuk resipi kali ini, saya meletakkan sedikit udang untuk menambah kemudahan kepada citarasa kanak-kanak. Resipi ini saya belajar dari Tengku Saniah atau dikenali sebagai Makku Saniah. Makku Saniah belajar resipi ini dari mak cik yang menjual mee talam di pasar Jelawat yang menjadi kegemaran saya.

Secara kebetulan Makku menpunyai persaudaraan hubungan dengan roh. Tidak ada kepekatan gelap ikan yang hanya di Jelawat, saya menggunakan Jalen untuk kals manis. Untuk mee hari ini, saya menggunakan seekor saffron yang dibeli dari Amirul, sahabat sahabat saya. Mee yang ditanam oleh keluarganya tidak diletakkan pengawet. Begitu juga dengan sepadan saya yang disediakan oleh makcik mee Talam Jelawat.

[irp]

Resipi Mee Talam Aka Mee Boko

Perkhidmatan resipi yang saya suka di sini dan di sana untuk rujukan mudah pada masa akan datang. 

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 1/2 peket mee kuning
 • 1 mangkuk kecil udang  – opsyenal
 • 1 ikat kangkung – ambil batang sahaja
 • 1 sudu besar cili kisar
 • Garam

Bahan tumbuk :

 • 5 ulas bawang putih
 • 9 ulas bawang merah

Bahan masak :

 • Kicap pekat cap Ikan Mas – guna Kicap Jalen
 • 1/4 keping Gula Melaka

Cara membuat :

 1. Masak sedikit air dengan gula Melaka sehingga gula hancur. Masukkan ketik dan masak supaya ia bersinar. Angkat dan snap.
 2. Panaskan minyak dan goreng bahan-bahan supaya segar. Masukkan juga cili kisar. Teruskan menggoreng sehingga cili benar-benar masak.
 3. Masukkan udang dan kacau sehingga masak udang. Masukkan mee dan kacau rata sebelum meletakkan air dan gula Melaka lebih awal. Kacau.
 4. Masukkan bayam air dan garam, huru-hara. Sesuaikan rasa. Chaos sangat benar. Bersedia untuk dijemput dan berkhidmat.

  Semoga berjaya ….

Leave a Comment