Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310

Warning: __search_by_title_only(): Argument #2 ($wp_query) must be passed by reference, value given in /www/wwwroot/phoenixhillna.org/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
√Resipi Nasi Goreng Ikan Bilis Paling Sedap

Resipi Nasi Goreng Ikan Bilis Paling Sedap

Resipi Nasi Goreng Ikan Bilis –  Jika anda pengikut blog Azie Kitchen, mesti ada yang segar atau terbaca yang saya peminat nasi goreng, terutama rumah yang dimasak. Sekiranya peminat berfikir tentang apa yang hendak dimasak atau tidak tahu apa yang hendak dimakan, pastinya nasi goreng saya boleh membuka citarasa saya.

Saya hanya menganggap ringkas kampung nasi goreng ringkas. Jika anda perlu pergi ke kampung, kampunglah juga. Saya tidak malu untuk mengaku kepada anak kampung sebagai anak kampung, saya menjalani hidup yang tidak pernah dirasakan oleh seorang anak bandar.

resipi nasi goreng ikan bilis
Gambar nasi goreng ikan bilis

Sudah tentu ia tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Pengalaman menyeberangi sungai dengan batang kelapa, sementara saya tidak boleh berenang adalah sesuatu yang sekarang, saya fikir bagaimana saya tertanya-tanya bagaimana saya dapat melakukannya terlebih dahulu. Jika sekarang, membuang wang RM10k juga, saya bersumpah saya tidak akan melakukannya.

[irp]

Kerana saya suka bersiar-siar di sungai, saya pernah mengangkut kuku yang membina sebuah jambatan yang besar seperti jari kecil saya. Walaupun saya memakai sap selipar tebal. Jika tidak, pasti putus kakiku. Ia masih memalu, pulang ke rumah dan tidur tanpa memberitahu sesiapa. Keesokan harinya saya dibawa ke klinik tempatan selepas roh Bonda melihat saya tidak dapat berjalan.

Jadi, ia menjelaskan tipuan dan rasa kampung yang saya ada sehingga hari ini. Walaupun kini tinggal di udara selama hampir 24 jam, tetapi saya masih seorang lelaki kampung.

[irp]

Beralih kepada nasi goreng, saya sentiasa berubah di sana sini. Jika semasa zaman kanak-kanak, selalu lay aji no moto tetapi sekarang saya menggunakan serbuk rasa yang cukup rasa bahawa jika digunakan boleh menggantikan garam. Tetapi saya masih menggunakan garam, jadi saya hanya menggunakan sedikit serbuk berperisa.

Serbuk rasa sebenarnya bukan penambah rasa tetapi ia adalah pengganti garam. Ia boleh digunakan untuk menukar garam untuk sampel ikan ayam atau bahan-bahan goreng kerana ia akan memberi aroma bawang putih dan rempah lain. Itu yang saya tahu berdasarkan apa yang saya bertanya dan bertanya.

[irp]

Resipi Nasi Goreng Ikan Bilis

Jom perkhidmatan saya feveret nasi goreng resipi. Pagi, petang dan petang, saya boleh makan nasi goreng tanpa bosan. Jika nampaknya lebih banyak nasi, saya pasti akan memasak nasi goreng ini. Saya sangat suka rasa ikan bilis dalam nasi goreng. Sangat lazat dan penting dengan cepat disediakan. Semoga berjaya ….

[irp]

Bahan bahan :

 • 1 mangkuk nasi putih
 • 4-5 batang kacang panjang – hiris halus
 • 1-2 biji telur
 • Garam secukupnya
 • Sedikit serbuk perasa
 • Segenggam ikan bilis

Bahan tumbuk :

 • 4 ulas bawang merah
 • 2 ulas bawang putih
 • 1- 2 tangkai cili merah
 • 3 tangkai cili padi – jika suka pedas

Cara memasak :

 1. Mash bahan-bahan yang rosak supaya ia musnah. Saya suka kasar, tidak terlalu hancur. Kemudian masukkan laju ikan dan terlepas dengan serta-merta.
 2. Panaskan minyak dan kacau sehingga bahan bau meningkat. Masukkan kacang panjang dan kacau dengan serta-merta. Saya suka kacang panjang yang masih rangup. Jadi jangan goreng panjang.
 3. Tuang juga telur dan flat huru-hara, sebelum meletakkan nasi. Masukkan garam dan serbuk perisa. Boleh dibangkitkan dan disampaikan.

Nota :

Pembancuh ikan dibasuh sebelum digunakan. Ertinya di bawah air dan terus ditumbuk. Jangan membasuhnya dan biarkan ia atau merendamnya untuk mengelakkannya menjadi sukar.

Leave a Comment